Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съдебна победа за християнски учител

Main Pic
Публикувана: 22.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 651
Коментари: 0
Учителят по физическо възпитание в началното училище в Лийсбърг Танер Крос беше уволнен от работа по-рано тази година, след като се изказа публично срещу предложената тогава политика, която изисква от служителите да използват името и местоименията, предпочитани от ученика, дори ако се различава от акта за раждане и биологичния им пол. Съответната политика също така позволява на учениците да използват тоалетни и съблекални и да играят в спортни отбори, които отговарят на тяхната полова идентичност.
 
Крос завежда дело срещу училищния съвет на окръг Лоудун и печели няколко кръга в съда, включително във Върховния съд на Вирджиния.
 
В понеделник адвокатите му са обявили споразумение с училищния съвет. Като част от споразумението, училищният комитет се е съгласил да премахне всяко споменаване на уволнението от досието на Крос. Районът също така се съгласява да спазва разпореждането на съда срещу училището. Съдът е разпоредил учителят да бъде възстановен на работа – и да получи 20 000 долара за адвокатските хонорари.
 
ADF нарече това победа за Крос. В прессъобщението му се посочва: „Учителят от окръг Лоудон печели битката за свобода на словото.
 
„Учителите не трябва да бъдат принуждавани да популяризират идеологии, които са вредни за техните ученици и които смятат за лъжливи, и със сигурност не трябва да бъдат смълчавани да коментират на публични срещи“, каза старшият съветник на ADF Тайсън Лангхофер, който е директор на Центъра за академична свобода на ADF.
 
Междувременно делото на ADF срещу окръга продължава като част от жалба, която включва двама други учители - Моника Гил и Ким Райт - като ищци заедно с Крос. Въпреки споразумението, Лангхофер казва, че съдебната битка за свободата на словото не е приключила.
 
Крос е бил отстранен от работа, след като казал на заседанието на борда през май: „Аз съм учител, но първо служа на Бога. И няма да твърдя, че биологичното момче може да бъде момиче и обратно, защото това е против моята вяра. Това е лъжа за детето. Това е злоупотреба с детето."
 
Източник: CBN News
Photo: Freeed.com
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg