Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквите в Австрия реагират срещу закон за евтаназията

Main Pic
Публикувана: 23.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1073
Коментари: 0
Правителствената коалиция в Австрия внесе законопроект за евтаназията в националния парламент и очаква той да бъде приет като закон преди януари 2022 г.
 
Новият закон ще позволява човек „да сложи край на живота си по своя воля“ или „да му помогне трето лице“. Възрастните, които са неизлечимо болни или страдат от трайно и инвалидизиращо състояние, ще имат достъп до законно асистирано самоубийство.
 
Двама лекари ще трябва да оценяват всеки отделен случай, за да се уверят, че решението за смърт е взето доброволно. И ще трябва да минат период от 12 седмици, преди процесът да завърши със смъртта на пациента.
 
Очаква се парламентарно мнозинство да подкрепи законопроекта, особено след като Върховният съд обяви австрийската забрана за подпомагане на умирането за незаконна през декември 2020 г. Това решение принуди парламента да подготви нов закон по въпроса през следващите 12 месеца.
 
Свободните църкви в Австрия, движение, което включва пет независими евангелски федерации в страната, призова своите членове да изразят своето противопоставяне на закона в откритата консултация, която приключи на 12 ноември. „Различните деноминации може да имат леко диференцирани възгледи“ по определени точки от закона, но всички са единодушни с „категорично „не“ на всяка форма на асистирано самоубийство“.
 
В тази връзка основната протестантска евангелска църква на Австрия каза, че „подпомогнатото самоубийство не може да се превърне в нормален социален случай“, тъй като поиска „ясни правила, които защитават хората“ от „натиск и злоупотреба“. Римокатолическата църква също така разкритикува законопроекта, заявявайки, че не предлага достатъчно защита срещу злоупотреба, която може да бъде фатална за уязвимите хора.
 
През октомври около 2500 души протестираха срещу евтаназията в столицата Виена.
 
Ако австрийският парламент приеме новия закон, той ще последва пътя на други страни, които са узаконили асистираната смърт или евтаназията в Европа, като Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария и Испания.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg