Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Масово затваряне на църкви в Индия

Main Pic
Публикувана: 23.11.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 548
Коментари: 0
На десетки църкви в Индия не беше разрешено да провеждат богослужения за трета поредна неделя, след като властите наложиха пълна забрана на християнските религиозни събирания по нареждане на радикални индуистки националистически групи.
 
На повече от 50 домашни църкви в окръг Джабуа на щата Мадхя Прадеш не беше разрешено да се съберат за богослужение в неделя, тъй като служителят на подразделението издаде заповед до полицейските участъци в района на Thandla и Megnagar, с който обявява пълна забрана на християнски събирания, които нямат разрешение от местния магистрат, съобщи базираната в САЩ организация за наблюдение на преследваните вярващи, International Christian Concern.
 
Заповедта е разпространена по нареждане на Vishwa Hindu Parishad (Световният индуистки съвет) и други радикални индуистки националистически групи, каза ICC, цитирайки местни източници. ICC добавя, че християните са загрижени, че повече няма да им бъде позволено да упражняват гарантираните си права за религиозна свобода за тях според конституцията на Индия.
 
„Прочетох циркулярното писмо миналия петък и реших да нямамe богослужение в неделя“, казва местен пастир. „Последните пет месеца бяха трудни. Нашата църква намаля от 40 членове на 15. Дори тези 15 вече са уплашени.
 
„Знам като пастир, че трябва да търпя трудности и преследване заради вярата си. Но се притеснявам за тези, които проявяват интерес и идват отскоро да се поклонят заедно с нас.”
 
Местните власти и преди са изпращали подобни известия до християнските лидери в областта, изисквайки те да покажат доказателства за законното си покръстване.
 
Над 300 пастири и християнски лидери се срещнаха с властите и представиха меморандум, за да променят ситуацията, но малко се промени.
 
Мадхя Прадеш е един от няколкото индийски щата, в които има закони срещу „смяна на вярата“. Те предполагат, че християните „принуждават“ или дават финансови облаги на индусите да ги обърнат към християнството.
 
Въпреки че някои от тези закони са били в сила от десетилетия в някои щати, нито един християнин не е бил осъден за „насилствено” обръщане на някого в християнството. Тези закони обаче позволяват на индуистки националистически групи да повдигат фалшиви обвинения срещу християните и да предприемат атаки срещу тях под предлог на предполагаемо насилствено покръстване.
 
Източник: Christian Post
Photo: UCA News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg