Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Лозана Европа събра стотици вярващи в онлайн събитие

Main Pic
Публикувана: 25.11.2021
Автор: Влади Райчинов
Прочетена: 645
Коментари: 0
Повече от хиляда участници се включиха в четвъртото издание на мисионерския конгрес „Лозана Европа 2020/2021“, който се проведе онлайн от 17 до 20 ноември т.г. Първоначално замислено като присъствена конференция в полския град Висла, събитието се наложи да бъде изнесено изцяло във виртуална среда поради растящите епидемични вълни в Европа тази есен. С неформалното име The Gathering („Събранието“) инициативата привлече европейски християни от десетки евангелски  деноминации и благовестителски мисии. 
 
По време на четирите пленарни сесии се чуха послания от ключови фигури като Томас Ширмахер (генерален секретар на Световния евангелски алианс), Майкъл Оу (изп. директор на Лозанското движение), Стив Осей-Менса (водач на Лондонския институт по съвременно християнство), Ларс Дале (председател на организационния комитет на Лозана Европа), Кейт Коулман (директор на движението Next Leadership), Рафаел Анзенбергер (директор на ImagoDei), Ос Гинес (автор на книги), Линдзи Браун (директор на Общност на благовестители в европейски университети) и др. Всички пленарни сесии са достъпни в YouTube канала на Лозанското движение (Lausanne Europe @ YouTube). 
 
Във вълнуваща проповед върху Деяния 1 глава Кейт Коулман отправи призив към участниците „да излязат от Горницата и да общуват с хората там, където се намират“. Повечето жители на Стария континент не принадлежат към никаква църква и не са стъпвали в християнски храм. Ако искаме да прехвърлим мост за Благата вест, наша е отговорността да отидем там, където са те – на площада, на работното място, в музеите и театрите, в учебните заведения или местата за отдих. Крайно време е да пристъпим извън удобните стени на собствената си „Горница“ и да протегнем ръка, заяви Коулман. 
 
Авторът Линдзи Браун, който редовно пише върху историята на европейската църква, припомни на делегатите как християнството някога е преобразувало ценностите на Европа, а днес отстъпва пред разрушителните сили на светски философии и светогледи, които подменят европейската култура с празно консуматорство, повърхностна себичност и обезценяване на човешкия живот. 
 
Общата тема на конференцията бе „Динамичното Благовестие“, а библейското изучаване през пленарните събрания, водено от Крис Райт, беше фокусирано върху Посланието към филипяните. Общите събрания се излъчваха от салона на църква в Саутхемнптън, а водещи през цялото време бяха Еви Родеман (Германия) и Боян Руварач (Сърбия). 
 
През останалото време конференцията бе изпълнена със семинарни срещи в най-различни сфери от съвремието на Европейския континент. Сред тях личаха теми като „Как да надвием новите европейски божества“ (с Кони Дуарте и Джеф Фонтен); „Лично обновление“ (със Сара Брюъл и Дейв Пати); „Защита на религиозни свободи“ (с Джулия Доксат-Пърсър и Ос Гинес); „Богословска и практическа тежест на евангелистите в източноправославен контекст“ (с Панайотис Кантарцис и Коста Милков); „Интегритетът е въпрос на личен избор“ (с Манфред Кьол и Ефрем Тендеро) и др. 
 
Българско участие в семинарите имаше в темите „Как да откликваме на трансджендърското движение“ (с Питър Сондърс и Дан Патерсън); „Как да работим заедно за холистична промяна в ромските общности (с Радко Крацов и Мелъди Уочсмът); „Пътьом: Великото поръчение за обикновени хора“ (с Анна Денкова и Тим Иърсли). 
Джим Мемъри (от Европейската християнска мисия) представи свой анализ на тема „Въпроси на Нова Европа“, основан върху неговото изследване „Europe 2021: A Missiological Report“. Европа е изключително комплексна, разнообразна и динамична като среда за развитието на християнската мисия, отбеляза той. „Огромен брой тенденции и течения непрекъснато изменят облика на Стария континент и затова понякога ни изглежда сякаш мисията ни като благовестители е невъзможна“, подчерта говорителят, като описа някои от водещите трудности пред съвременната християнска мисия: надигащите се вълни национализъм; растящият дълг; миграцията; климатичните промени и дигиталните измами. Според него разковничето в нашето време може да се намери в три области: църквите от диаспората; националните движения за нови църкви; и благовестителската работа сред младото поколение. Освен това Джим взе участие и в семинар на тема „Как да откликнем на предизвикателствата на номиналното християнство“. 
 
Събранието „Лозана Европа 2020/2021 е първата значима конференция от едноименното движение, която се провежда на Стария континент след оригиналния Лозански конгрес, подготвен от Били Греъм и Джон Стот през далечната 1974 г. и превърнал се във вододел за историята на евангелската мисия в Европа. Приетият тогава „Лозански завет“ до ден днешен се приема за един от най-влиятелните християнски документи от ХХ век. През десетилетията след 1974 г. Лозанското движение функционира като мрежа за контакти и взаимоотношения, както и като авторитетна платформа за богословски дискусии. Оттук насетне все повече то ще се превръща и в дигитална платформа за идеи и инициативи за стратегическа християнска мисия за Европа. 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg