Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първият Адвент

Main Pic
Публикувана: 27.11.2021
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1134
Коментари: 0
Днес е първият Адвент (advent - идване, Adventus - идващ, от лат.) на приближаващия Рождествен празник, който се чества тържествено от християните по цял свят.
 
В Античността "адвент" е наричана церемонията по посрещане на императора и тъй като Рождество е празник на посрещането на Царя, четирите недели преди Неговото пристигане са наречени адвенти и всяка от тях се отбелязва със запалване на свещ и има своя тема.
 
Както знаем, въплътеният Божий син е описан като „Княз на мира“ (Исая 9:6). Мисля, че е важно подготовката за Неговото посрещане да е съобразена с това. Първият Адвент е посветен на Господ Исус Христос като носител на мира.
 
Разбира се, украсяването на коледната елха или запалването на адвентната свещ са топли, красиви и мили обичаи, които свидетелстват, че нашето наследство е изградено около семейната обич и топлина. 
 
Но много по-важно е да бъдем омиротворени и ако може, да бъдем и омиротворители във всички малки и големи войни и конфликти, в които пряко или косвено сме въвлечени. Това не означава, че трябва да се примирим със злото, несправедливостта и насилието, които често са причина за много от малките и големи конфликти.
 
Това означава, на първо място, че  сме способни да се смирим и да потърсим в себе си нашата част от отговорността нещата да вървят в лоша посока.
 
А на второ място, ние  желаем истински доброто и мира на онези, които са се проявили в живота ни като дразнители и дори противници.
 
Желаем истински заедно да застанем в съвета на Княза на мира, като  потърсим и приемем мира на Неговото царство.
 
А всичко е от Бога, Който ни примири със Себе Си чрез Исус Христос и даде на нас да служим за примирение; т. е., че Бог в Христос примири света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им, и повери на нас посланието на примирението. И така от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога, Който за нас направи грешен Онзи, Който не знаеше грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.
 
2 Коринтяни 5:18:21
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg