Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

САЩ - една отстъпваща демокрация

Main Pic
Публикувана: 28.11.2021
Автор: М. Фауст
Прочетена: 506
Коментари: 0
В последния доклад „Глобално състояние на демокрацията“ на Международния институт за демокрация се казва, че „демокрацията е изложена на риск“ по целия свят поради пандемията, която изостри заплахите за свободата чрез „налагане на извънредно положение, разпространение на дезинформация и репресии срещу независимите медии и свободата на изразяване."
 
Повече от една четвърт от световното население сега живее в „страна, отстъпила от демокрацията“ – която докладът определя като „продължителен и преднамерен процес на подкопаване на основните демократични принципи“ от правителствените лидери. Според доклада това само по себе си „заплашва да се превърне в различен вид пандемия“.
 
„Броят на страните, подложени на „демократично отстъпление“ (по-сериозен и преднамерен вид демократична ерозия), никога не е бил толкова голям, колкото през последното десетилетие и включва регионални геополитически и икономически сили като Бразилия, Индия и Съединените щати“, се казва в доклада.
 
Докладът нарича Съединените щати „бастион на глобалната демокрация“, но казва, че САЩ „самите са станали жертва на авторитарни тенденции и са били съборени от значителен брой стъпки в демократичен мащаб“.
 
Докладът критикува правителствените ограничения върху свободата на движение и поклонение, които са били предназначени да бъдат временни, но са останали, като по този начин „ограничават демократичните свободи за много по-дълго от първоначално предвиденото“.
 
„В повечето случаи това продължава повече от година“, се казва в доклада.
 
Източник: CBN News
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg