Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ново археологическо откритие в Израел

Main Pic
Публикувана: 01.12.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 814
Коментари: 0
Еврейски археолози са открили останки на древен синедрион с библейско значение.
 
Според CBN News сградата е открита в Явне, град в централната част на Израел. Синедрионът, който е върховният еврейски съвет на древен Израел, и често се споменава в Новия завет, се премества в Явне, след като римляните разрушават Втория Ерусалимски храм през 70 г. сл. Хр.
 
Израелският орган за антики (IAA) обясни, че в Явне Синедрионът „възстановява ролята на Тората в  Израел и установява законите в съответствие с новата реалност, тъй като Храмът вече не функционира. Може да се каже, че в Явне са положени основите на юдаизма, какъвто го познаваме днес.”
 
Сред останките на древната сграда има ритуални чаши, които предоставят „ясно доказателство, че обитателите ѝ спазват еврейските закони за ритуална чистота“.
 
На около 9 метра от сградата е имало гробище, което според експертите вероятно е било поставено извън града в съответствие с еврейското и римското законодателство.
 
„Срещнахме десетки внимателно подредени гробници, разположени на определено разстояние, което вероятно показва съществуването на „погребално общество“ – някакъв официален орган, който отговаря за погребението“, коментират директорите на разкопките в Явне за IAA, Пабло Бетцер и д-р Даниел Варга. „Има различни видове гробници: някои са ковчези (саркофази), които са направени предимно от камък с един оловен ковчег.
 
Въпреки че ковчезите нямат етнически символи, обясняващи кой точно е погребан там, археолозите спекулират „с цялата необходима предпазливост“, че те биха могли да принадлежат на някои от членовете на Синедриона, както и на древни еврейски граждани.
 
„Ако тази хипотеза е вярна, тогава поне някои от гробниците, може би най-сложните, може да принадлежат на мъдреците от Явне, съвременници на рави Йоханан бен Закай, рави Акива и рави Гамалиел, за когото четем в Евангелията и Деянията на апостолите“, казват от IAA.
 
Източник: CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg