Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Разумните ще сияят със светлината на простора...“

Main Pic
Публикувана: 06.12.2021
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 1397
Коментари: 0
Уважаеми читатели, споделяме с вас съболезнователното писмо на п-р Румен Борджиев, председател на УС на ОЕЦ, по повод кончината на п-р Васко В. Василев.
 
Уважаеми членове на ръководството на СЕБЦ в България,
 
Скъпи братя и сестри от баптистките църкви в кв. „Овча купел“ и на ул. „Осогово“,
 
Скъпо опечалено семейство,
 
От името на ОЕЦ в България и по-специално от членовете на Управителния съвет искам да изразя най-искрени и сърдечни съболезнования във връзка с преминаването в Божията слава на скъпия на всички ни брат, п-р Васил Вангелов Василев.
 
Брат Васко (както повечето от нас го наричахме), беше не само последовател на Господа, но през целия си духовен живот и неуморен Негов служител. Със съзнанието, че всичко, което притежава, му е дадено от Бога, чрез своето посветено служение, той постоянно го отдаваше обратно на Бога. 
 
Пастир Василев беше служител не само на баптистката църква, а и на цялото евангелско дело в България. Още след политическите промени в нашата страна, заедно с други пастири, той участва активно във възстановяването на ОЕЦ. В продължение на дълги години п-р Васил Василев беше член на Управителния съвет на Евангелския алианс, а през периода 2003-2005 г. бе и негов председател. 
 
Освен с ясно изразено пастирско служение, брат Васко имаше и призванието на благовестител. Тази готовност винаги да свидетелства за Божията любов и жертва на Христос на кръста, го свърза с комитета за Основаване на нови църкви, където от през 1994 г. до смъртта си, той остави светла диря с много духовен плод. Именно поради това думите на пророк Данаил от 12:3 могат да бъдат казани с пълно основание и за брат Васко: „Разумните ще сияят със светлината на простора, както и онези, които обръщат мнозина в правда – като звездите до вечни векове.“
 
Всички, които познавахме п-р Васил Василев, ще запомним неговата пословична кротост, съчетана със сърдечна благост, които ще останат безценно наследство и пример за подражание за цялата евангелска общност в нашата страна.
 
Нека нашите молитви към Бога да бъдат за утеха на опечалените, а Господ да запълва всяка празнота в душите и сърцата на всички нас, които имахме привилегията да живеем и да служим с пастир Васко Василев!
 
* * * * *
 
П-р Влади Райчинов, зам.-председател на ОЕЦ, добавя: "За мен чичо Васко е духовен стълб за моето поколение във вярата. Чистотата на неговото сърце, дълбините на библейските му познания, силата на молитвения му живот, стабилната му вяра в завършеното дело на Исус, както и трайната му подкрепа в развитието ми - всичко това го превръща в духовен родител за мен. Учил съм се от умението му да вижда невидимите неща, да съзира голямата картина на случващото се, да цитира без затруднение десетки библейски текстове, да хвали Спасителя с духовни химни, да се моли с вяра и простосърдечие, да помни наизуст крилати мисли от християнски автори, да дава спокоен съвет в напрегнати ситуации, да благовества и проповядва с постоянство и вярност през годините."
 
Проповед на п-р Василев можете да си припомните тук.
 
 
Снимка: Влади Райчинов
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg