Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Каква е ролята на пастирската съпруга?

Main Pic
Публикувана: 18.12.2021
Автор: Дж. Сороски
Прочетена: 704
Коментари: 0
Една от най-важните роли в църквата е тази на жената, която е омъжена за пастира. Тя е в уникална позиция да насърчава, да се моли и подкрепя мъжа, на когото е поверено да ръководи и пастирува църквата. Нейната работа често е неблагодарна и се извършва зад кулисите, но е особено значима и ефектът ѝ се усеща в цялата общност.
 
Библията е много ясна относно изискванията за пастирите и старейшините в църквата, но няма конкретни изисквания за „съпругата на пастира“.  Доста съм запознат с възходите и паденията на съпругата на пастира, защото съм женен човек!
 
Предполага се, че съпругата на пастира  е много специална и надарена жена, и е в уникална позиция да има много ефективно служение в църквата, ако ѝ бъде дадена свободата да го прави по начина, по който е била надарена и подготвена
 
Каква е ролята на жената на пастира?
Помислете за момент с каквото и да се занимавате. Дали вашият работодател някога би очаквал вашата съпруга да знае това, което вие знаете, или да ходи на работа с вас? Вашият съпруг ще бъде ли призован да прави това, което вие правите? В служението това често е очакването, дори ако е неизказано.
 
Пастирското служение е уникално, тъй като е единственото, при която съпругата на пастира се разглежда и оценява почти толкова, колкото самия пастир. Може би повече. Въпреки това, няма библейско изискване жената на пастира да бъде „съ-пастир“. В крайна сметка това е несправедливо и очаква двойката винаги да изпълнява заедно служението си.
 
Ролята на жената на пастира е същата като тази на всяка друга съпруга във вярващото семейство: да обича Бога с цялото си сърце, душа, ум и сила и да обича и подкрепя съпруга си, докато той следва Бога.
 
Задължена ли е съпругата на пастира да прави нещо?
„Имаме различни дарби, според благодатта, дадена на всеки от нас. Ако дарбата ви е пророкуване, тогава пророкувайте според вашата вяра; ако е служение, тогава служете; ако е поучаване, тогава учете; ако е насърчаване, тогава насърчавайте; ако е даване, тогава давайте щедро; ако трябва да водите, прави го усърдно; ако искате да проявите милост, правете го с радост” (Римляни 12:6-8).
 
През годините съм бил на интервюта за няколко длъжности в църкви. Всяка църква искаше неофициално да интервюира жена ми, за да научи повече за нея и да разбере нейния ангажимент към служението. Въпреки че има красив глас, нейните умения и дарби в тялото на Христос не са същите като моите. Съпругата ми е медицинска сестра, а не пастир и макар дарбите ѝ да допълват мен и моето служение, тя не е експерт в моята област, нито аз в нейната.
 
Любопитното е, че макар в Библията да не се казва нищо конкретно за съпругата на пастира или каква е нейната роля, тя е сред най-важните хора във вашата църква. Библията не уточнява непременно, че пастирите трябва да са женени.
 
За тези, които са, всеки брак и всяко служение са различни – някои съпруги може да служат редом до съпрузите си, напълно ангажирани с видимата обществена работа на служението, докато други могат да се отличават в подкрепа на съпруга си в молитва, отглеждане на децата и различен и по-малко видим вид служение. Нито едно от двете не е погрешно и ние трябва да проявим разбиране, независимо от ситуацията или без значение какво мислим за нейната роля.
 
Ще откриете, че повечето съпруги на пастири са невероятни личности, които обичат съпрузите си, обичат църквата си, обичат семейството си и обичат Господ Исус Христос с цялото си сърце.
 
Ролята на съпругата като член на църквата
„Защото както всеки от нас има едно тяло с много членове и тези членове не всички имат една и съща функция, така в Христос ние, макар и много, образуваме едно тяло и всеки член принадлежи на всички останали“ (Римляни 12: 4-5).
 
Работата в пастирското служение, като всяка друга работа, в повечето случаи е свързана с договор, заплата и длъжностна характеристика. Освен ако някъде в договора не е посочено, че съпругата на пастира е подписала някакви конкретни задължения, тя няма повече задължения от всеки друг в църквата. Въпреки това, като се има предвид, че е решила да се омъжи за пастир, има голям шанс тя да иска да участва в служение в област, която отговаря на нейното призвание и дарби. Тя може да е уникално призована и надарена по начини, които ще бъдат от полза за тялото на Христос. Позволете ѝ да направи това! Ако я накарате да влезе в сфера на служение, която не е нейното призвание, само защото „някой трябва да го направи и съпругът ѝ работи тук така или иначе“, това ще я обезкуражи и може да нанесе дългосрочни щети на цялата църква.
 
Както казах по-рано, жена ми е медицинска сестра и като такава от време на време ѝ се налага да работи в неделя в болницата. Докато бях пастир, повечето хора в църквата разбираха този тип график и необходимостта от здравни грижи дори в неделя. Въпреки това някои се оплакваха, че жена ми „пропуска църквата“.
 
Не се отнасяйте така към жената на вашия пастир! Този вид отношение няма място в църквата, не се основава на нищо библейско и ще нанесе значителни щети на семейството на пастира и на църквата като цяло. Въпреки че тези неща не са норма, те наистина се случват.
 
Най-доброто, което всеки вярващ може да направи, е да осъзнае, че жената на пастира също е член на църквата и се нуждае от приятелство и място, където да служи, да общува и да се чувства като у дома си. Само защото съпругът е пастир, не означава, че жена му също трябва да бъде на предната пейка всяка седмица, ако това не е нейното призвание и място на служение.
 
Как можем да подкрепим съпругите на нашите пастири?
Затова се насърчавайте един друг и се изграждайте един друг, както всъщност правите“ (1 Солунци 5:11).
 
Помнете, че да бъдете посветени в служение не е призвание, което трябва да се приема лекомислено. Когато празнуваме в нашите църкви и докато страдаме заедно с тях, служението носи със себе си някои от най-радостните и най-болезнените човешки емоции. Съпругата на пастира вероятно не е ходила в семинария или не се е научила да съветва другите, но тя е поставена в тези ситуации и Божията благодат ще ѝ помага, ако се налага.
 
Не забравяйте, че жената на пастира не е задължително служител, въпреки че е омъжена за такъв. Както всички членове на църквата, тя се нуждае от приятелство. Насърчете я, като я поканите на кафе. Полагайте усилия, говорете с нея, кажете ѝ, че сте благодарни за нея и нейните дарби. Покажете ѝ любов, уважение и благодат, за да се почувства приета като член на тялото Христово.
 
Източник: Cross Walk
Photo: Life Way Research
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg