Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Поклонение със сърцето

Main Pic
Публикувана: 24.12.2021
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 1092
Коментари: 0
Поклонението е отдаване на слава и почит. То е израз на признаване на върховенство и авторитет. В този ред на мисли е редно да кажем, че истинското поклонение принадлежи само на Бога.
 
Поклонението не е физически ритуал. То е състояние на сърцето. Някога Христос каза на самарянката при кладенеца: „Иде час и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина, защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му. Бог е Дух и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят“ (Йоан 4:23,24).
 
Човекът е създаден с нуждата да се покланя. Това е негова вродена потребност. Но ако в своя живот не открие Истинския Обект на поклонение, ще намери някой друг или нещо друго, на което да се покланя.
 
Всяка година около Рождество си спомняме за едни от първите поклонници на Младенеца Христос – мъдреците от Изтока. Тези мъже са пример за нас, когато говорим за поклонение пред Бога. И така, какви трябва да бъдат истинските поклонници на Бога?
 
Преди всичко те гледат към небето. Не е възможно човек да се е вторачил към земното и материалното, и да бъде поклонник на Бога. Мъдреците, преди да станат поклонници на Христос, гледаха нагоре, към звездите. Затова и Бог насърчава тези, които искат да бъдат Негови поклонници, да гледат към Него с вяра: „Към Мене погледнете и спасени бъдете, всички земни краища; защото Аз съм Бог и няма друг“  (Исая 45:22).
 
Вярващите поклонници в Бога са тези, които полагат усилия за преодоляване на разстоянието между Него и тях. Не е възможно човек да бъде истински поклонник на Господа от разстояние. Мъдреците предприеха дълго и рисковано пътуване, за да се превърнат в поклонници на Бога. И днес много хора искат да бъдат поклонници на Бога, но от разстояние.
 
Когато изберем да се доближаваме към Бога, винаги има съпротива. В случая с мъдреците тя дойде от цар Ирод. Затова и сам Христос заявява: „От дните на Йоан Кръстител досега небесното царство насила се взема и които се насилят, го грабват“ (Матей 11:12). И днес на Божиите поклонници им се налага да полагат усилия и да преодоляват съпротива.
 
И още нещо – тези, които желаят да бъдат поклонници на Бога, трябва да следват Неговото водителство. Мъдреците следваха хода на звездата, която ги доведе до мястото, където беше Исус. „Аз съм светлината на света; който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота“, заявява Христов в Йоан 8:12. Бог е готов и днес да води Своите поклонници. В нашето съвремие пътеводна звезда за Божиите поклонници е Неговото Слово: „Твоето слово е светилник за краката ми и виделина на пътеката ми“, казва автора на Псалм 119:105.
 
Истински поклонници на Бога са тези, които отдават себе си на Него. Мъдреците принесоха на Исус скъпи дарове – ливан, смирна и злато. Днес това, което Бог очаква от Своите поклонници, е да Му отдадат себе си.
 
За мъдреците се казва: „А понеже бяха предупредени от Бога насън да не се връщат при Ирод, те си отидоха по друг път в своята страна“  (Матей 2:12). Поклонници на Бога са онези, които са готови да презрат почестите и похвалата на този свят, защото за тях е ценно да угодят на Бога. Поклонникът дължи лоялност преди всичко на Господа и моментите, в които неговата лоялност е поставена на изпитание, затвърждават този избор.
 
И не на последно място, поклонници на Бога са тези, които останат такива през целия си живот. Не само на Рождество или в неделя, но и в сивото ежедневие на делника.
 
Нека бъдем истински поклонници на Бога и така да помогнем на мнозина около нас да станат Негови поклонници. „Бог Го превъзвиси и Му подари името, което е над всяко друго име, така че в името на Исус да се поклони всяко коляно от небесните и земните, и подземните същества и всеки език да изповяда, че Исус Христос е Господ, за слава на Бога Отца“ (Филипяни 2:9-11). Христос се роди, за да бъде обект на поклонение.
 
Честито Рождество Христово!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg