Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

In Memoriam: „Бъди верен до смърт, и Аз ще ти дам венеца на живота“.

Main Pic
Публикувана: 26.12.2021
Автор: Tаня Петрова
Прочетена: 880
Коментари: 0
На 26 декември 2021 година премина в слава на 85-годишна възраст сестра Катерина Димитрова (позната като Тинка Гурбалова). Нейният живот и служение извикват в съзнанието ни новозаветните текстове от Второ послание до Тимотей 4:7:
 
Аз се подвизавах в доброто воюване, попрището свърших, вярата опазих“
 
и от Откровение 2:10б:
 
„Бъди верен до смърт, и Аз ще ти дам венеца на живота“. 
 
Сестра Тинка повярва като дете, от 14-годишна възраст семейството ѝ се премества в Бургас и се причислява към местната петдесятна църква, където нейни пастори са Харалан Попов и Едуард Куриян. По-късно се посвещават на служение целият им дом, а от 1975 г. оглавяват Първа ЕПЦ в Бургас, докато през 1984 година комунистическата власт сваля п-р Павел Димитров Гурбалов от пастирско служение.
 
Годините след свалянето от длъжност на п-р Павел Димитров са много трудни и изпитанията са от всички страни, включително по местоживеене. Заедно с двамата им сина – Стефан и Йосиф (днес п-р Стефан П. Димитров и проф. д-р Йосиф П. Димитров, ректор на Континенталната богословска семинария в Брюксел, Белгия), преминават през огнени изпитания, но устояват във вярата.
 
Бог призовава пастир Павел Димитров във вечността. Той е проповедник с пророческа дарба, с когото Катерина Димитрова неотлъчно служи на Господа цели 39 години. Следват 25 години, в които сестра Тинка Гурбалова неуморно служеше в различни църкви като проповедник и най-вече, като духовна майка.
 
Моите спомени от с. Тинка са отражение на голямата ѝ любов към всеки вярващ, съчетана с майчина грижа. Тя беше лъчезарен човек и без да говореше веднага за Благата вест, се усещаше различността в нея, Божието Царство не можеше да е скрито, но радостта беше на лицето ѝ. Освен редовните ѝ служения (описани от сина ѝ Йосиф), тя имаше и други незабележими – да посети болен, да насърчи млади хора, да ми се обади по телефона и да знам, че се моли за служението на института.
 
Споменът за нея от презв. Рибов от Ахтопол е за нейното посвещение и насърчение. До преди десет години тя се грижеше за поддържането на гроба на п-р Дионисий Заплишни (основател заедно със съпругата си Олга на Българското петдесятно движение), заедно с Първа ЕПЦ – Бургас. Казваше ми, че подготвя човек, който и това служение да върши.
 
Да даде Бог посветени млади хора на духовната нива, подобни на сестра Тинка!
Сестра Тинка служи безкористно на Бога цели 64 години!
 
Светла ѝ памет докато отново се видим в слава в Божието присъствие! Молитвите ни са с нейното семейство – физическото – синове, снахи и внуци и духовното – петдесятните църкви в Бургас и района.
 
Погребението ѝ ще се състои на 28.12.2021 г. (вторник), директно на гроба на нейния съпруг п-р Павел Гурбалов. Събирането е в 9:30 ч. на паркинга за автомобили на централните бургаски гробища, до чешмата.
 
Таня Петрова,
Декан на Петдесятния факултет
Към Висшия евангелски богословски институт
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg