Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Временно на свобода

Main Pic
Публикувана: 04.01.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 799
Коментари: 0
Осем ирански християни са били временно освободени от затвора.
 
Мъжете, които са били арестувани през 2019 г. и осъдени на пет години лишаване от свобода за "действия срещу националната сигурност", са били освободени на 1 януари в очакване на преразглеждане на присъдите им.
 
Това се случва, след като друг християнин, пастир Матиас Абдолреза Али Хагнеджад, е бил освободен след същите обвинения на 30 декември 2021 г.
Въпреки че Иран признава християнството, много вярващи в страната са изправени пред преследване и лишаване от свобода за евангелизиране или присъствени богослужения.
 
По-голямата част от персийскоговорящите църкви в страната бяха принудително затворени през последните години, докато посещението на домашна църква се превърна в престъпление, наказуемо със затвор.
 
Деветимата мъже са били арестувани, след като са посетили домашна църква в северния град Ращ.
 
След неуспешно обжалване на присъдите на деветимата мъже през 2020 г., иранският върховен съд разпореди преразглеждане на 24 ноември 2021 г., след като постанови, че участието в домашни църкви не трябва да се счита за престъпление срещу националната сигурност и не прави християните врагове на държавата.
 
Преразглеждането на присъдите им е вследствие на кампания на редица благотворителни организации за преследване, борещи се за свободата на религията или вярванията на християните в Иран.
 
International Christian Concern призовава християнската общност да се присъедини към тях в молитви за оправдателна присъда след преразглеждането, както и продължаване на преразглеждането на подобни присъди в други дела срещу християни.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg