Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

СЕА призова за мир в Казахстан

Main Pic
Публикувана: 09.01.2022
Автор: Д. Бирел
Прочетена: 546
Коментари: 0
Световният евангелски алианс (WEA) призова за незабавно прекратяване на насилието в Казахстан.
 
Повече от 160 души са били убити в Казахстан през последната седмица, като най-тежките прояви на насилие са наблюдавани в столицата Алмати. Демонстрантите са превзели правителствени сгради, като са подпалили някои от тях, съобщават казахстанските медии.
 
Омбудсманът за правата на детето в страната съобщава, че трима от убитите са непълнолетни, включително и четиригодишно момиченце.
 
Казахските власти коментират, че 16 членове на полицията или националната гвардия са били убити при насилието.
 
Демонстрациите започнаха преди седмица срещу покачването на цените на горивата, преди да избухнат в по-широк протест срещу правителството. Бившият ръководител на казахстанската агенция за контраразузнаване и борба с тероризма е арестуван по обвинение в опит за сваляне на правителството.
 
В съвместно изявление епископ д-р Томас Ширмахер, генерален секретар на WEA, и п-р Петър Кремерук, генерален секретар на Централноазиатския евангелски алианс, пишат следното:
 
„Има много предизвикателства по света с продължаващите икономически последици от COVID-19, които доведоха до напрежение в много страни. Въпреки това, ние призоваваме държавните служители в Казахстан да деескалират социалните вълнения. Призоваваме и гражданите на Казахстан да изразяват своите оплаквания и протести по мирен начин. Ние специално призоваваме всички участници в конфликта да се включат в процес на диалог,  като работят за траен мир и помирение в разрешаване на основните проблеми. Ние уверяваме казахстанския народ в нашите искрени молитви в този тежък момент.”
 
 
Източник: Premier Christian News
Photo: iNews
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg