Вторник, 25.01.2022

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Лидерът на световната общност „Асамблеи на Бога“ премина в небесната слава

Main Pic
Публикувана: 13.01.2022
Автор: Дж. Кенеди
Прочетена: 704
Коментари: 0
Бившият генерален суперинтендант на "Асамблеи на Бога" за САЩ, Джордж Оливър Уд, почина на 12 януари след кратко боледуване от рак на хранопровода.
 
Уд напусна поста през 2017 г. като четвъртият най-дълго управлявал лидер от 13-те генерални суперинтенданти на "Асамблеи на Бога". Деноминацията вече е на на 107 години.
 
Д-р Уд подаде оставка на 75-годишна възраст след десетилетие на поста. Уд е първият генерален интендант, който е бил дете на мисионери; първият, завършил Евангелския университет на AG; първият с докторска степен и първият, който използва компютър в ежедневната си работа. По време на своето боледуване п-р Уд държеше последователите си в течение за състоянието му чрез оптимистични  публикации във Фейсбук.
 
„Много пъти съм казвал на прекрасните медицински сестри и лекари тук, че имам две страхотни алтернативи“, написа Уд в публикация на 15-ия ден в болницата "Барнс" в Сейнт Луис през ноември. „Едната е да се прибера вкъщи в Спрингфийлд, а другата е да отида в рая… Ако не бъда излекуван, то със сигурност няма да бъде поради липса на вяра от моя страна, нито от страна на всички хора, които се молят за мен.”
 
Въпреки страданията си, Уд продължаваше да бъде с висок дух. В интервю от декември 2021 г., публикувано в AG News с неговия наследник Дъг Клей, Уд сподели, че има мир от Бога и се чувства много силен духовно, въпреки че е физически слаб.
 
Уд се влоши тази седмица, разболявайки се от пневмония, която не е свързана с вируса ковид. Семейството му е било до леглото му, преди да умре.
 
По време на мандата на Уд като лидер, вярващите в САЩ имаха постоянен числен растеж. "Асамблеи на Бога" (AG) в САЩ нараснаха до рекорден тогава брой привърженици, 3 240 258, под ръководството на Уд - увеличение от 2 863 265 десетилетие по-рано. Броят на църквите на AG в САЩ нарасна до най-високата си стойност от 13 023, в сравнение с 12 362 през 2007 г.
 
Д-р Уд създаде една по-разнообразна структура, която по-ярко отразява цялостната демография на нацията. "Асамблеи на Бога" се превърна в една от най-етнически разнообразните деноминации в Америка, като 42,3% от привържениците представляват етнически малцинства, когато той напусна поста, в сравнение с 36,9%, когато встъпи в длъжност.
 
Молитвата за расово помирение стана един от приоритетите на неговото управление. Той напусна като лидер на 21-членен изпълнителен презвитериум, който включваше седем етнически малцинства и две жени - в сравнение с 14 мъже, всички бели, когато встъпи в длъжност.
 
Освен това, по време на мандата на Уд, процентът на жените служители в САЩ се е увеличил до 24,3% от 19,2%.
 
Под ръководството на Уд като главен интендант стартираха редица инициативи, включително AGTrust, събрала над 23 милиона долара за основаване и съживяване на църкви, стипендии и множество нови проекти и ресурси. Той стартира и Мрежата за умножаване на църкви, което доведе до създаване на 3307 нови общности, добавени за 10 години. Други служения, основани по време на неговото десетилетие на ръководство, включват Център за изследване на Светите земи и инициативата "Моята здрава църква".
 
Уд, който прекара последните години от живота си в Озарк, Мисури, продължи да служи, след като напусна поста си. От 2008 г. той беше председател на Дружеството на Световните асамблеи на Бога, най-голямата петдесятна организация в света, с над 160 държави-членки, представляващи 70 милиона привърженици. Той също така продължи да служи, като от 2014 г., беше глобален съпредседател на Empowered21, движение, обединяващо петдесятни лидери с желание всички да имат общение със Светия Дух.
 
Уд е бил временен президент на Евангелския университет в Спрингфийлд след пенсионирането на Карол А. Тейлър през ноември 2020 г., докато новият президент Майк Л. Рейкс започне да изпълнява задълженията си през есенния семестър на 2021 г.
 
Уд е син на мисионерите Джордж Рой Уд и Елизабет Вайдман, които се оженват в Китай през 1932 г. След завръщането си в САЩ през 1949 г., осем години след раждането на сина им, семейство Удс пастируват в малки църкви и пътуват като евангелизатори.
 
Джордж Р. Уд, който има образование само до 5-ти клас, настоява сина му да посещава колеж. Бащата предлага сина му да получи педагогическа специалност от Евангелския университет, вместо да посещава Централния библейски колеж, в случай че се провали като пастир. Джордж О. не само завършва университета, но получава докторска степен по пастирско богословие от Теологическата семинария "Фулър" в Пасадена, Калифорния, и докторска степен по право от Колежа по право на Western State University във Фулъртън, Калифорния. Той е ръкоположен за служител на АБ през 1967 г.
 
Уд е служил като директор на духовния и студентския живот в Evangel University от 1965-71 г., пастир на църквата "Меса" в Коста Меса, Калифорния, в продължение на 17 години; помощник-интендант в Южна Калифорния от 1988-93 г.; и генерален секретар на националната общност на "АБ" от 1993 до 2007 г.
 
Като генерален надзорник и адвокат той защитава религиозните свободи, включващи преследване на християни по целия свят, защитавайки библейските принципи в САЩ и християнските права на обществената арена.
 
„Живеем в култура, в която Църквата трябва да спечели доверието на невярващите и без прояви на състрадание вярвам, че Църквата губи доверието си в света“, казва Уд.
 
Клей, който служи като главен касиер на AG в продължение на 8 години под ръководството на Уд, го смята за ментор и свой приятел. Той споделя:
 
„Наследството на Джордж О. Уд е свързано с факта, че е човек на Словото. Той притежаваше огромен интелект, но никога не разчиташе на него за сметка на водителството от Духа.“ Клей нарича Уд строител на мостове и петдесятен държавник, уважаван от християнските лидери от различни деноминации, както и от лидерите на AG по целия свят.
 
„Той имаше уникалната способност да отваря врати за младите хора, жените и етническите малцинства, като им осигури значимо място в църквите“, каза Клей. „Това беше основната причина за нашия растеж във всяка една от тези области. Неговото наставничество в живота ми беше безценно. Всяко лидерско решение, което той вземаше, винаги минаваше през Писанието. Той направи любовта ми към Библията още по-задълбочена. Неговите юридически знания и ценз му даваха уникална перспектива за справяне с културните проблеми с библейска яснота.
 
Уд и съпругата му Джуъл отпразнуваха 56 години брак на 27 декември 2021 година. Те имат две деца. Синът им Джордж Пол Уд е изпълнителен редактор на Influence, периодичното издание на AG за ръководители на различни служения. Дъщеря им Еванджелин Хоуп Зореки живее в Тенеси.
 
Във връзка с кончината на д-р Уд, п-р Иван Врачев, председател на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България, споделя следното:
 
За мен е чест и привилегия, че имах възможността да се докосна лично до този невероятен мъж на Бога със световно влияние. В края на 2018 г., когато в парламента се гледаха промените в Закона за вероизповеданията, а ние, вярващите, се молихме и протестирахме, той изпрати официално писмо от името на Световното общение на Асамблеи на Бога. То беше адресирано до президента, премиера и председателя на Народното събрание на България, както и до водачите на парламентарните политически сили, в защита на нас, евангелските вярващи.
 
Благодаря на Бога за такива верни Божии служители! Те оставят дълбока следа след себе си и са допринесли днес да има здрава църква, в която ние, съвременните вярващи, продължаваме да служим.
 

Източник: Assemblies of God

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg