Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Побой над християни по време на богослужение в Индия

Main Pic
Публикувана: 13.01.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1256
Коментари: 0
На 9 януари домашна църква в индийския щат Чхатисгарх е нападната от тълпа радикални хиндуистки националисти. Според съобщения на местни медии двама християни са получили тежки наранявания, налагащи хоспитализация. Освен това пет християнски семейства са избягали от селото, разположено в окръг Кондагаон, от страх за своята безопасност.
 
Според пастир Хемант Кандапан всичко е започнало, когато радикален хиндуист на име Санджит Нг, нахлул по време на богослужението, което се провеждало в село Одагоан. След като влязъл в сградата, Нг започнал да бие някои от вярващите, удряйки и пастир Кандапан. В крайна сметка Нг извлякъл пастир Кандапан от къщата, където се събрала тълпа от повече от 200 души.
 
Местни източници съобщават, че нападателите са били брутално пастир Кандапан и друг християнин на име Санкар Салам. В резултат и пастир Кандапан, и Салам, са били закарани в болница с тежки вътрешни наранявания.
 
Докато тълпата атакувала, хиндуистите използвали нецензурни думи срещу християните, твърдейки, че незаконно обръщат индусите в християнството. Тълпата продължила да заплашва християните, че ако останат в селото, ще бъдат убити, и особено ако продължат да провеждат богослужения.
 
„Бях под домашен арест за близо девет часа“, казва пастир Кандапан пред медията International Christian Concern (ICC). "През цялото това време бях удрян и малтретиран от тълпата дори в присъствието на полицията."
 
На следващия ден, 10 януари, лидерите на Vishwa Hindu Parishad (VHP) принудили християните от село Одагоан да участват в програмата Ghar Wapsi, която налага хиндуизма със сила. По време на въпросния ритуал Сундери Бати, която е била християнка, насилствено е обърната към хиндуизма.
 
Пет християнски семейства са избягали от Одагоан, страхувайки се от заплахите на радикалните националисти. Тези семейства са се приютили в близките села.
 
„Ситуацията в селото все още е напрегната“, казва пастир Кандапан пред ICC. „Не знаем колко дълго тези семейства ще трябва да стоят извън домовете си и кога ще могат да се приберат."
 
Източник: International Christian Concern
Photo: Breitbart News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg