Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нов закон за християните в Египет

Main Pic
Публикувана: 13.01.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 759
Коментари: 0
Нов закон за личния правен статут на християните в Египет скоро предстои да бъде одобрен в страната, съобщи Vatican News.
 
Проектозаконът ще бъде обсъден малко след като Парламентът открие новата си сесия на 23 януари и ще включва разпоредби относно чувствителни въпроси, свързани със семейното право, като развод и законна раздяла на съпрузите, към които християнските църкви имат различни църковни подходи.
 
Процесът започна през 2014 г., в който участваха всички египетски църкви. Християните представляват около 10 процента от 87-милионното население на страната.
 
Откакто египетското правителство се ръководи от президента Абдул Фатах ас-Сиси, той направи редица приятелски жестове към местните християнски църкви, особено Православната коптска църква, най-голямата християнска общност в страната.
 
През 2015 г. той реагира остро на обезглавяването на 21 египетски християни-копти, държани от Ислямска държава в Либия, а през юли 2016 г. обяви, че ще увеличи наказанията срещу тези, които подклаждат религиозно насилие.
 
В тази връзка активист беше освободен от център за задържане в Египет, след като се обяви срещу малтретирането на коптските християни.
 
Групите за религиозна свобода приветстваха новината за освобождаването на Рами Камил, като някои описаха обвиненията, пред които е изправен, като „фалшиви“.
 
Освобождаването му идва един ден след Коптската Коледа, което слага краят на две 45-дневни удължавания на престоя му в центъра за задържане.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg