Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Теории за Милениума

Main Pic
Публикувана: 18.01.2022
Автор: Георги Гърдев
Прочетена: 1006
Коментари: 0
Никейското кредо на вярата, според което Христос „ще дойде пак в слава, за да съди живите и мъртвите”, е изповядвано от всички клонове на християнството. Преди да бъде разпънат, Христос предсказа Своето завръщане (Матей 24:30; 25:31-46). Новият завет потвърждава това (1 Солунци 4:13-17; 2 Солунци 2:1; 1 Коринтяни 11:26, 15:51; Яков 5:7; Евреи 9:28; 1 Йоан 3:2; 2 Петрово 3:1; Откровение 19:11). Никой от значителните християнски мислители в историята на християнството не го е отрекъл.
 
Това очевидно единодушие, че Христос ще се върне, е контрастирано с различните мнения относно въпроса кога ще стане това. Трябва да знаем още от сега, че определянето на точни дати за идването на Христос е рискована работа. Преди да бъде разпънат, Христос заяви, че дори Той не знае часа и времето на Второто Си идване (Марк 13:32). Рано в своето си служение, апостол Павел, вероятно е очаквал Христос да дойде преди неговата смърт (1 Солунци 4:17). 
 
Важно е да се отбележи, че Павел никога не определи дата и час на това завръщане на Месията. Единственото указание, което Новият завет дава за Второто пришествие на Христос, е изказано от самия Него: „И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът” (Матей 24:14).
 
Предполагам, въз основа на Словото, никой от нас няма да се осмели да дава точни дати за идването на Христос. Обаче, въпросът остава дали Писанието ни дава някакъв модел на събития, които ще се случат, около Второто пришествие на Христос. Сам Исус говори за знамения, които трябва да се случат преди Той да дойде: война, глад, земетресения и гонение на християните (Матей 24:4-10). Павел потвърждава това в 2 Солунци 2 и 2 Тимотей 3. Книгата Откровение ни показва подобна картина.
 
Вероятно най-спорното събитие около Второто идване на Христос е доктрината за Милениума или Хилядагодишното царство. Тази доктрина учи, че Христос ще царува на земята, заедно с Църквата Си за период от 1000 години (милениум) преди да настъпи крайният съден ден. Това Хиляда годишно царство е споменато само веднъж в Библията, в Октровение, глава 20. Поради факта, че авторът на Откровение използва изобилие от символи като цифри и имена (666 – числото на звяра), мнозина казват, че тези 1000 години са символични, а не буквални. Други четат Откровение 20 като част от история, която показва, какво ще стане в бъдеще, като използва символи, но и говори за буквално земно царстване на Христос (Откровение 20:1-6) преди деня на страшния съд (Откровение 20:11-15).
 
Ще разгледаме четирите главни теории отнасящи се за милениума. Те са, по ред на тяхното появяване в историята на християнството: примилениализъм, амилениализъм, постмилениализъм и диспенсационален примилениализъм. Тези статии имат само информативен, изследователски характер, и не целят да определят, коя от теориите е правилната.
 
Исторически премилениализъм
Най-ранната теория определя Миленума (1000 - годишното царуване на Христос на земята) като времето между Неговото второ пришествие и последния съд. Според тази теория, времето между възкресението на Христос и Неговото второ идване, ще е време на постоянен конфликт между последователите на Христос и тези, които следват княза на този свят, Сатана. Страданията и гоненията ще се увеличат с приближаване на времето на идването на Христос.
 
Когато Христос се завърне, Той ще спаси последователите Си от унищожение и отстъпничество (Матей 24:24, 31). Той ще победи силите на злото на земята, които ще са водени от един, който Павел нарича „синът на погибелта” (2 Солунци 2:3), а Йоан го нарича „Антихрист” (1 Йоан 2:18), както и „Звярът“ (Откровение 13; 20). След тази битка, Христос ще установи хилядагодишното Си царство на мир на земята, през времето на което Сатана ще бъде затворен и Църквата ще управлява заедно с нейния Господ (Откровение 20:1-6).
 
След тези 1000 години на Сатана ще се даде възможност от Бога, да подмами народите за последен път. Сатана пак ще бъде победен и осъден, след което настъпва последният съден ден (Откровение 20:7-15).
 
Богослови от втори век след Христа (от изток и запад) са поддържали тази теория. Те са: Иреней (Against Heresies 5. 28, 33), Юстин Мъченик (Dialogue with Trypho 80, 81), Тертулиан (Against Marcion 3.24). Папий (около 60-130 Сл. Хр; Against Heresies 5.28) за когото Ириней казва, че е ученик на апостол Йоан, също е поддържал тази теория. От друга страна, Ориген, силно се е противопоставял на историческия премилениализъм (First Principles 2.11), което не бива да ни учудва, понеже той е обожавал алегорията.
 
Много от първите християни са разбирали „Вавилон”, споменат в Откровение да означава Рим, който наистина е преследвал Църквата от време на време в периода от първи до четвърти век Сл. Христа (Откровение 17:5; 18:2; забележете 17:9 „седем хълма”, като знаем ,че Рим е градът построен на седем хълма). Съгласно това разбиране, че Вавилон е Рим, следва, че Антихристът или звярът трябва да бъде сам императорът на Римската империя. Според това разбиране, Милениумът трябва да настъпи, когато Рим и императорът са победени от Христос при Неговото второ пришествие.
 
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg