Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Афганистан измести Северна Корея като най-опасната страна за християните в света

Main Pic
Публикувана: 19.01.2022
Автор: Р. Фоли
Прочетена: 1175
Коментари: 0
За първи път от повече от 20 години Северна Корея не е посочена като най-опасната страна в света, когато става въпрос за преследване на християни. Става дума за влиятелния списък за наблюдение на Open Doors USA.
 
Афганистан замени Северна Корея като „най-опасното място на планетата да бъдеш християнин“. Това става ясно от Световния списък за наблюдение на Open Doors USA за 2022 г., публикуван на виртуална пресконференция в сряда сутринта.
 
Главният изпълнителен директор на Open Doors, Дейвид Къри казва, че неговата организация, която наблюдава преследването в над 60 държави, взема предвид „консенсуса на експертите на място относно това, което се случва по света с християни, които са преследвани само заради тяхната вяра“.
 
Световният списък за наблюдение наблюдава такива елементи като „натиск, нетолерантност и насилие срещу християнската вяра по целия свят“.
 
Световният списък за наблюдение за 2022 г. разкрива най-сеизмичните промени в историята на нашите изследвания“, казва Къри. „За първи път в историята Афганистан е най-опасното място на планетата да бъдеш християнин, заемайки номер 1 в Световния списък за наблюдение. Тя измести Северна Корея, която сега е номер 2, за първи път от 20 години насам.”
 
Къри пояснява, че „Северна Корея не се е подобрила“, а по-скоро „Афганистан се е влошил“.
 
Класацията идва месеци след като талибанските ислямски радикални бунтовници си върнаха контрола над централноазиатската страна, след като САЩ оттеглиха военното си присъствие.
 
Къри споделя личната история на млада афганистанка, която „избягала, за да опази живота си и се укрила“, след като талибаните поеха контрола над страната. Жената се намира в особена опасност, защото е християнка.
 
Къри си спомня разговор на Open Doors с нея и го преразказва от нейна гледна точка.
 
„Преди няколко години дойдоха талибаните и отведоха баща ми, защото беше християнин. Те го измъчваха месеци наред и след това го убиха. Няколко месеца по-късно брат ми също изчезна и никога повече не чухме за него."
 
„Няма съмнение, че тази християнка знае какво може да ѝ се случи и затова тя и майка ѝ се укриват“, пояснява Къри.
 
Защитник на правата на човека твърди, че превземането на Афганистан от талибаните е довело до глобален подем на ислямския екстремизъм, който се простира извън неговите граници.
 
„През септември, малко след като талибаните завзеха контрола, беше разпространен списък с имената на видни християни. По някакъв начин този списък попадна в ръцете на талибаните“, казва той.
 
„Хората от списък бяха сред първите, които бяха издирени от екстремистите“, продължава той. „Тълкуването на исляма от талибаните смята християните за предатели, врагове на държавата, врагове на племето и общността. Те са неверници съгласно исляма и според тях наказанието е смърт.”
 
Къри казва, че всеки християнин, който остава в Афганистан, „или бяга, или се укрива“.
 
Той споделя свидетелство от друг афганистански репортер на Christian Open Doors, с когото е разговарял в САЩ, заявявайки, че „талибаните ходят от врата на врата и крадат млади момичета и унищожават… семейства“.
 
Оценявайки състоянието на религиозната свобода в световен мащаб, Къри казва, че съгласно данните на Open Doors „свободните общества“, които защитават свободата на съвестта, свободата на словото и свободата на общуването, са „изправени пред война срещу омразата и дискриминацията на два отделни фронта“.
„Едната война е срещу племенни, религиозни и националистически екстремисти, която обхваща целия свят“, описва той. „И има втора битка срещу авторитарните режими, които внедряват сложни системи за наблюдение, цензура и наказание на всеки, който вярва или се покланя на Бога извън строго наложените граници.
 
„Днес религиозните екстремисти и правителствата, които те контролират или влияят, водят Световния списък за наблюдение за първи път“, казва Къри, добавяйки, че „екстремизмът и племенният екстремизъм нарастват до небесата“ заедно със „свързаните инциденти на тормоз срещу християни“.
 
„Девет от първите 10 държави в Световния списък за наблюдение са управлявани или повлияни от радикални ислямисти или индуистки екстремисти“, казва Къри.
 
Единственото изключение е Северна Корея, която се управлява от „убийствен диктатор с комунистическа идеология“.
 
Източник: Christian Post
Photo: Open Doors
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg