Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Австрийски пастир подава оставка и избира любовта

Main Pic
Публикувана: 24.01.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 794
Коментари: 0
Без брак и без деца. Целибатът (изискването за безбрачие) е в сила в Римокатолическата църква от над 900 години. 40-годишният Андреас Моншайн обаче е аплодиран, когато подава оставката си след литургия в началото на януари. Причината е, че е влюбен в жена и иска да се ожени. „Не е добър знак, когато хората ръкопляскат, защото пастирът си тръгва“, казва с усмивка Моншайн. "Съвсем сериозно, моята признателност е много висока."
 
Моншайн обяснява оставката си и пенсионирането си като свещеник в интервю за австрийския всекидневник Kronen Zeitung. Той говори за копнежа си за истината и за страха си от игра на криеница. „Срещнах жена, с която общото бъдеще изглежда възможно и с която искам да извървя заедно този нов път.
 
„Искам да бъда честен за това и да се опитам да живея в истината“, казва Моншайн, според Kathpress. „За мен тази истина означава честно да призная, че съм изпълнил обещанието си, което дадох преди 12 години при моето ръкополагане, и също толкова честно да призная, че вече не мога да живея и не бих искал да живея по този начин.
 
Въпреки това, не само любовта кара Моншайн да се пенсионира. „Проблемът беше да опозная тази жена. Но в голяма степен става дума и за уважението и позицията на свещеника не само в рамките на епархията, но и сред хората като цяло. Ние ставаме все по-малко и по-малко, а в същото време жетвата става все по-голяма и по-голяма.” Според Моншайн миналата година той е имал 91 кръщения - въпреки карантината. „Трябва да се помисли повече за това как да бъдат насърчавани свещениците.
 
Въпреки че безбрачието е причината Моншайн да напусне, той не смята, че премахването на безбрачието ще реши всички проблеми. „Просто да позволят на свещениците да се женят не е достатъчно.“ Моншайн смята, че е важно да се говори за безбрачието, но някои реакции го нараняват. „Боли ме, защото сега ще чуя как хората злословят срещу „злата“ църква. Църквата е и винаги ще бъде важна част от живота ми и аз си тръгвам без огорчение.”
 
Епархията на Грац-Секкау съжалява за напускането на посветения свещеник. „Андреас Моншайн беше популярен свещеник, пастир и ръководител на пастирското служение в нашата епархия. Ние сме му много благодарни за неговата ангажираност и служението ми, както и за участието му в много епархийски комитети и работни групи“, казва генералният викарий Ерих Линхард. Това съобщи регионалният новинарски портал Vorarlberg Online.
 
Целибатът е в католическата църква от над 900 години. Защитниците виждат безбрачието на духовенството като „специален Божи дар, чрез който свещенослужителите могат по-лесно да останат близо до Христос с неразделено сърце и могат по-свободно да се посветят на служба на Бога и ближния си“, както е записано в каноничното право на католическата църква.
 
През февруари 2019 г. New York Times разкри, че отделът на Ватикана, който наблюдава свещениците по света, има общи насоки за това какво да прави, когато духовниците нарушат обетите за безбрачие. Според британския вестник The Guardian документът изисква духовник, който е баща на дете, да напусне свещеничеството, за да „поеме своите отговорности като родител, като се посвети изключително на детето“.
 
Източник: Christian News Europe
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg