Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Брачният партньор е твоят „най-ближен“ - интервю със семейство Врачеви

Main Pic
Публикувана: 06.02.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1385
Коментари: 0
Скъпи читатели, отново сме в началото на февруари, когато по традиция празнуваме Седмицата на брака. И тази година сме подготвили за вас интересни срещи с различни по възраст семейства, които ще споделят с нас своите истории. Надяваме се да ги опознаете, да ги обикнете и да им се зарадвате. Вярваме искрено, че ще се насърчите и вдъхновите от техните истории. Ще бъдете възхитени и много се надяваме, да бъдете предизвикани да се молите за тях и служението им.
 
Първото интервю се съгласиха да дадат Люси и Мартин Врачеви от София. Те са не само млади и красиви, но и много талантливи. Любопитното е, че преди да се оженят, са били представители на различни евангелски деноминации. 
 
Имаме удоволствието да ви представим Люси и Мартин:
 
 
Марти и Люси: Ние сме най-младото семейство Врачеви. Оженихме се в бурните пандемични времена през 2020г. Обичаме както спокойните разговори с чаша кафе, така и приключенски пътувания. 
 
ЕВ: Скъпи Люси и Марти, вие сте младоженци, чиито снимки биха накарали всеки да се усмихне и да помечтае за сватба като вашата. Колко време ви трябваше, за да вземете решението... „докато смъртта ви раздели“?
 
Врачеви: Преди да се сгодим имахме по-специално взаимоотношение около 2 години и половина. В нашия случай трябваше да се съобразим със следването на Люси в университета.
 
 
ЕВ: Някои казват, че противоположностите се привличат, а други твърдят, че партньорите в брака трябва да се допълват, тоест, да имат много общи неща? Как се случи при вас?
 
Врачеви: Не можем да кажем, че сме противоположности, но имаме различия – в изразяването на емоции, проявата на креативност и в хобитата. 
 
Имаме и много общи неща. Двамата сме хора на точните науки, занимаваме се с програмиране. Целеустремени, амбициозни и практични сме, а относно свободното ни време най-много обичаме да правим неща заедно.
 
Бихме казали, че се допълваме. Има много плюсове да сте сходни характери с партньора си, но смятаме, че има красота в различието на половинката, тя ти дава нов поглед върху света. 
 
 
ЕВ: Как се удържате да не искате да промените партньора си? Възможно ли е изобщо?
 
Врачеви: Естествено е да искаш партньорът ти да се промени в някои области. Правилният подход в случая е да се молиш и да разговаряш с него/нея. Въпреки всичко трябва да бъдем отворени, че промяната може да не се случи. Друга реална възможност е партньорът, който иска промяната, да осъзнае след време, че тя не е необходима.  
 
 
ЕВ: Всяка брачна двойка мечтае за деца?  В какво детето ви искате да прилича на вас и в какво не?
 
Врачеви: И двамата притежаваме черти на характера, които можем да окачествим като положителни. Например, борбеност, постоянство, търпение, любов. Бихме искали поколението ни да ги наследи. Освен красивите черти на характерите, ще се радваме да наследи и най-красивите черти на външността ни.
Работим върху слабостите си и се надяваме децата ни да не прихват никоя от тях.
 
ЕВ: Всеки от вас двамата като дете или юноша, е възприел или избрал да следва вярата на родителите си. Лесно ли ви беше? Кое е най-трудното?
 
Марти: Не мога да кажа, че бе много трудно за мен, тъй като в ранна юношеска възраст осъзнах, че трябва да развивам собствената си вяра.
 
Люси: Не ми беше труден изборът, тъй като през целия ми живот съм била учена и възпитавана във вярата и личното ми посвещение беше логичното продължение.
 
ЕВ: Библията говори за приемственост в християнското възпитание, но днес има и християни, които смятат, че детето им само ще избере дали да вярва в Бога или не? Какъв ще бъде вашият подход в това отношение?
 
Врачеви: Ще дадем максимума от себе си, за да предадем вярата на децата си, но те ще трябва да вземат своето лично решение. Ще се молим за тях и активно ще ги възпитаваме в Божия път. Вярваме, че голяма роля в избора на децата ни е примерът на нашата лична вяра и прекараното семейно време с Бога. 
 
ЕВ: Какво бихте препоръчали на младите хора, които се колебаят дали да се посветят на брачния съюз? Все пак апостол Павел предупреждава, че бракът е трудно нещо. Какво ще ги посъветвате вие?
 
Врачеви: Това е едно от най-важните решения в живота, които един християнин може да вземе. Не трябва да бъде повлияно от мода или хорско мнение. Преди да скочиш на „влака на брака“ трябва да си убеден, че имаш верен партньор до себе си и че Бог благославя връзката ви.
 
 
ЕВ: Имате ли любим библейски стих или максима, с които да поздравите читателите за Седмицата на брака?
 
Врачеви:
 
„Да възлюбиш ближния си, както себе си.“
 
                                                                                             Матей 22:39
 
 
Брачният ти партньор е „най-ближният“ ти, което означава, че този стих е особено приложим в семейния живот. Има множество възможности да покажеш любов към партньора си – да се погрижиш за него, да го зарадваш или да направиш компромис. Ако се следва тази заповед, това би помогнало на партньорите да се напаснат и да преодолеят различията си.
 
Photo credit: Vili Pefticheva
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg