Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приключение с предизвикателства - интервю с Фани и Мариян Асенови

Main Pic
Публикувана: 06.02.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1604
Коментари: 0
Скъпи читатели, имаме удоволствието да ви представим Фани и Мариян Асенови, които може би познавате заради великолепните им музикални изяви. Техните вокални данни са достойни за световна сцена, но те са избрали с гласовете си да служат на Бога и да прославят Христос в България.
 
ЕВ: Фани и Мариян, вие сте младо семейство, което е посветено да служи на Бога. Бихте ли ни разказали, моля ви, как свързахте живота си?
 
 
Фани и Мариян: Ние сме семейство вече от 9 години и имаме едно прекрасно малко момченце на име Йоан, който този месец навършва 2 години. И двамата работим, като Фани в момента е в майчинство. Посещаваме църква „Филаделфия“ Бургас и сме лидери на служението „Хваление и поклонение“.
 
Фани: Ние се познаваме буквално от деца и всъщност оттогава започна нашата история. Оженихме се млади, аз бях на 20, а Мариян - на 22 години. Но не съжаляваме за взетото тогава решение, тъй като това ни направи много щастливи. 
 
Мариян: Благодарение на Фани аз всъщност повярвах и предадох живота си в ръцете на Господ Исус Христос и се посветих на Него. И от този момент досега следваме Него и Му служим заедно с дарбите си.
 
ЕВ: Вие се ръководите от принципите на Библията. Там намираме истории за това как родителите участват в избора на партньор за децата си. Четем как Авраам изпрати слугата си да  намери съпруга за сина му (Битие 24 глава). Удивляваме се и на историята на Рут, чиято свекърва определи бъдещия ѝ съпруг. В днешния век на индивидуализъм доколко младите хора и по-специално, християните, се вслушват  в съветите на своите родители относно избор на бъдещ партньор? Трябва ли да го правят?
 
Фани и Мариян: От опит знаем, че всеки родител мисли най-доброто за своето дете. Затова ние трябва да се вслушваме в нашите родители. Но, разбира се, решението е винаги индивидуално. Все пак добрият родител трябва да дава съвет, а не да налага мнението си! Защото не винаги мислите и пътищата, които родителите имат за своите деца, съвпадат с плана на Бог за техния живот.
 
ЕВ: Какво мислите за компромисите в брака? Докъде могат да стигнат, за да има баланс и равновесие между съпрузите?
 
 
Фани и Мариян: Компромисът е един от най-важните фактори за успеха на всеки брак. Защото макар и да сме вече едно семейство, всеки един от е индивидуална личност, който носи своя характер, емоция и нрав. Затова всеки един от нас трябва да прави компромиси в различни области, за да може, както ни учи Библията да живеем в мир. Разбира се, те никога не трябва да бъдат прекалено големи. Да не се ограбва човекът, който ги допуска. Всеки един компромис трябва да бъде здравословен и полезен, изграждащ самите нас като семейство. Всеки от нас трябва да разбере,че любовта е даваща, а не само взимаща, включваща компромиси с цел единство и разбирателство. 
 
 
ЕВ: И двамата имате музикално служение във вашата църква. Как съчетавате грижата за семейството и посвещението в служение?
 
Фани и Мариян: Ако кажем,че е лесно, не е. Разбира се, че е нужна жертва. И тук имаме предвид, че жертваме време и личните си предпочитания. Но когато цялото семейство е посветено съзнателно в служението, е с една идея по-лесно. И тогава времето ни не е толкова ограбено, но напротив, всичко, което правим в името на нашия Господ, служи за всеобщо благословение. Разбира се, съумяваме да нареждаме приоритетите си така, че да намираме време да прекарваме заедно като семейство и да се изграждаме един друг. 
 
ЕВ: Децата са благословение и награда за всеки брак. Вашето детенце е съвсем малко и предстоят много предизвикателства при възпитанието. Според вас кой е ръководещият принцип, при който не трябва да се допуска компромис?
 
 
Фани и Мариян: Наистина, да имаш дете и голямо предизвикателство. Въпреки че синът ни е едва на 2 годинки ние сме започнали да го възпитаваме според християнските ценности, които откриваме в Библията. И мислим, че компромиси спрямо християнската ни вяра не трябва да се допускат. Разбира се, тук не говорим за радикални решения и забрани, тъй като самият Бог не прави така с нас. Стремим се да изтъкнем не това, което е забранено, а това, което е позволено. Ако успеем да го покажем в живота си на нашето дете, тогава Самият Бог ще действа в него. Молим се, един ден, когато детето ни порасне, то да е в състояние  да обърне представите на своите връстници, като им покаже, че да си християнин и да живееш според християнските ценности, е нещо добро и прекрасно.
 
ЕВ: Младите хора днес търсят по-скоро сигурност и материална задоволеност, а не страх от Бога, когато избират брачен партньор? Какво бихте ги посъветвали вие, ако дойдат при вас с подобни въпроси?
 
 
Фани: Поставям се на мястото на днешната младеж и си задавам въпроса какво бих търсила в едно момче. И ето моят отговор: Ако аз отида на църква и харесам дадено момче, бих започнала да наблюдавам неговите действия, а именно, как се отнася с останалите. Как разговаря с тях, как се отнася с жените и с момичетата. Много бих искала той да бъде сериозен и да е човек, който истински обича Бога. И със всички тези качества той да се превърне в авторитет в моите очи. 
 
Мариян: Ще продължа историята на Фани. Така в един момент преди 9 години, тя срещна мен и се влюби. Ха-ха-ха ! Сигурно ви накарах да се усмихнете. Всичко това, което каза Фани, е страхотно, аз също бих го приложил. Но на мен ми се е случвало много пъти да давам съвети на момчета как да намерят правилното момиче. И най-честият съвет, който давам, е да им кажа истината, а именно, че никога няма да намерят човек, който да прилича на тях на 100%. Бог ни е създал индивидуални. Когато момче и момиче се впуснат в така нареченото опознаване, те ще забележат, че са различни в много неща. Но тук идва моментът на развръзката. 
 
Така че, обръщам се към всички млади читатели. Мили хора, помнете, че вашите партньори може да бъдат това, което вие не сте, понякога те ще ви допълват, а друг път може да са много различни. Ако Христос е Този, Който ви обединява и ви води един към друг,  ще растете заедно, като се изграждате взаимно и всеки счита другия за по-ценен и важен. В това е красотата на различието. Ще бъде вълнуващо приключение, пълно с предизвикателства. Така че, търсете добродетелите и се опитвайте да намирате частици от Христос във всеки един човек, като не забравяте да търсите волята Му за вас лично. Той е приготвил най-доброто за вас.
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg