Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израел призовава евреите да напуснат Украйна

Main Pic
Публикувана: 14.02.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1310
Коментари: 0
Израелският премиер Нафтали Бенет призова в неделя хилядите евреи, които живеят в Източна Европа, да напуснат Украйна, тъй като опасенията за потенциална руска инвазия продължават да нарастват.
 
„Подобно на разумните хора по целия свят, ние също се надяваме, че напрежението ще приключи без ескалация. Но първото ни задължение е да се грижим за израелските граждани. Затова в събота външният министър и нашите екипи се погрижихме значително да увеличим честотата на полетите до Израел и отново призовавам евреите в Украйна: Върнете се у дома. Не поемайте ненужни рискове. Не чакайте ситуация, в която наистина ще искате да се върнете, но това ще бъде невъзможно“, каза Бенет по време на неделното си заседание на кабинета.
 
Външният министър Яир Лапид също предупреди, че прозорецът за евакуация на израелци от Украйна постепенно „се затваря“.
 
Израел се подготвя за възможността небето на Украйна да бъде затворено за въздушния трафик, ако последва конфликт с Русия. Израел смята, че този сценарий е малко вероятен, но страната е готова да евакуира евреите през Унгария, Полша, Молдова, Румъния и Словакия, каза Лапид.
 
Израелските власти работят и по таен план за спасяване на евреи от Украйна и отвеждането им в Израел, ако се стигне до инвазия, пише The Jerusalem Post. Подробностите за операцията остават неясни.
 
Външният министър е заявил, че повече от 6000 евреи в Украйна са се регистрирали да получават спешни актуализации и информация от израелското посолство.
 
Въпреки призивите за евакуация, евреите не бързат да ангажират полети от Украйна до Тел Авив, заявиха служители на външното министерство в неделя.
 
Израел вече започна евакуация на семействата на своите дипломати в Украйна.
 
Израелското посолство в Киев обаче ще продължи да работи с пълен екип от дипломатически служители, съобщава израелското министерство на външните работи.
 
„Ние следим състоянието на посолството в Киев, за да отговорим по-добре на нуждите на гражданите на Израел и еврейската общност в Украйна, ако е необходимо“, каза заместник-министърът на външните работи Идан Рол.
 
Източник: CBN News
Photo: Jerusalem Post

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg