Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Руски църковни лидери с горещ призив

Main Pic
Публикувана: 06.03.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 962
Коментари: 0
Стотици руски църковни лидери заеха позиция срещу нахлуването на войската им в Украйна.
 
Десетки видни лидери на руската евангелска църква подписаха писмо, в което се осъжда „безсмисленото кръвопролитие“.
 
В него се казва: "Никакви политически интереси или цели не могат да оправдаят смъртта на невинни хора. Умират старци, жени, деца. Умират войници и от двете страни, унищожават се градове и инфраструктура. Освен военни цели, снарядите и бомбите унищожават болници, граждански сгради и жилища. Много хора са бежанци, военните зони са на прага на хуманитарна катастрофа.
 
„Освен кръвопролития, нашествието на суверенна Украйна посяга на свободата на самоопределение на нейните граждани. Между нашите народи се сее омраза, която ще създаде бездна от отчуждение и вражда за поколения напред. Войната унищожава не само Украйна, но и Русия – нейният народ, нейната икономика, нейният морал, нейното бъдеще са на прицел“.
 
Сергей Рахуба, президент на Мисия Евразия, която предоставя спешна подкрепа на хората в Украйна, казва пред Premier Christian News, че е впечатлен, че лидерите на руската църква се противопоставят открито на войната.
 
„Това е е безпрецедентна стъпка на смелост“, казва той. „Те ще бъдат преследвани, но се обявяват срещу тази война.
 
Той добавя: „В Русия има огромно разделение в светската общност, както и в църквата, за съжаление. Някои просто заеха позиция да мълчат, защото днес е опасно да се говори. Русия потиска онези, които показват опозиция срещу сегашния режим“.
 
Междувременно повече от 270 руски православни свещеници и дякони подписаха съвместно писмо с призив за помирение и незабавно прекратяване на огъня във войната.
 
Писмото е написано в пастирски тон и подчертава важността на покаянието и спасението.
 
В него се казва: „Скърбим за процеса, на който нашите братя и сестри в Украйна бяха незаслужено подложени. Напомняме ви, че животът на всеки човек е безценен и уникален дар от Бога и затова желаем всички войници – и руски, и украински – да се завърнат в домовете и семействата им живи и здрави.
 
„С горчивина в сърцата мислим за пропастта, която ще трябва да преодолеят нашите деца и внуци в Русия и Украйна, за да започнат отново да се сприятеляват, уважават и обичат. Ние уважаваме дадената от Бога свобода на човека и вярваме, че народът на Украйна трябва да направи своя избор сам, а не под заплаха, без натиск от Запада или Изтока.
 
„В неделята на прошката ви напомняме, че портите на рая се отварят за всеки, дори и за тежко съгрешил човек, ако поиска прошка от онези, които е унижил, обидил, презрял, или от онези, които са били убити от ръцете му или по негова заповед. Няма друг начин освен прошката и взаимното помирение."
 
Андрей Кордочкин, декан на катедралата „Света Мария Магдалена“ на Руската православна църква в Мадрид, е автор на писмото. Той заявява пред Premier Christian News, че е важно евангелското послание да бъде на преден план през тези бурни времена.
 
„Напомняме на държавните органи, че дори и да избягват човешката оценка, те няма да избегнат Божията.
„Нашето послание не е да осъждаме, нашето послание не е да съдим“, казва той. „Посланието е да покажем пътя към покаянието и към спасението.
 
Тези писма са публикувани в момент, когато Световният съвет на църквите призова лидера на Руската православна църква в Москва да поиска прекратяване на сраженията в Украйна.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg