Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Здрав дух в здраво тяло

Main Pic
Публикувана: 07.03.2022
Автор: д-р Мирослава Петрова - Досева
Прочетена: 655
Коментари: 0
Скъпи читатели на Евангелски вестник,
 
В рубриката „Здрав дух в здраво тяло“ ще споделям с вас медицинска информация и здравни съвети, които се надявам да ви бъдат полезни. Компас по този път ще бъде и вечната книга Библията, от която също ще черпим знания, мъдрост и съвети.
 
В Битие 2:7 четем: „И Господ Бог създаде човека от пръст от земята и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.“
 
От тук става ясно, че Бог Творецът, по чийто образ и подобие сме създадени (Битие 1:26), направи човека като истински шедьовър-уникален и неповторим по своята природа-тяло, дух и душа. Тази сложна система работи правилно тогава, когато и трите компонента са в хармония. Ако страда дори една част от нас, ние се разболяваме и не сме пълноценни.
 
Бог иска ние да бъдем здрави!  Той толкова ни обича, че изпрати Единствения Си Син да умре за нас, за да се спасим (да спасим душата си) и да живеем с Него във вечността (Йоан 3:16).
 
Според действащата дефиниция на Световната здравна организация (СЗО) здравето е „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или немощ.“
 
Здравето е богатство, затова трябва да го пазим и ценим.
 
В 1 Коринтяни 6:19 четем: „...вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога..“
 
Представете си колко чудно е това. Бог избра човешкото тяло да бъде храм на Неговия Дух.
 
Как се грижим за този храм? Обичаме ли да се грижим за себе си? (Матей 22:39) Как се храним? Движим ли се достатъчно? Спим ли добре? Имаме ли мир с Бог, с хората и със себе си?
 
Наблюдавали ли сте как реагира тялото ви, когато сте щастливи, когато сте тъжни, когато се страхувате или когато сте ядосани? Точно така, състоянието на вашия дух, на вашите емоции оказват влияние и на вашето тяло. Така се разждат и по-голямата част от болестите.
 
Слава на Бога, че ние познаваме Твореца и Източника на здраве, за който апостол Павел казва в Деяния на ап. 17:28: „..в Него живеем, движим се и съществуваме..“ и ни съветва в Римляни 12:2 „..да обновяваме мислите (ума) си....“
 
Когато се обърнем към Бога, Той винаги е там и ни слуша.
 
Искам да насоча вниманието ви към един от ключовете за добро здраве, здравословното хранене.
Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене. За да сте здрави, вие се нуждаете от пълноценно хранене, което означава, че чрез храната трябва да получавате всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества.
 
Разнообразието на храните е важно, тъй като нито един хранителен продукт или група храни не съдържат всички необходими хранителни вещества.
Националният център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването на Република България изготви препоръки за здравословно хранене за населението над 18г., за юноши и деца. Те са публикувани и достъпни в интернет.
 
Ето накратко препоръките за здравословно хранене на лица над 18г.:
  • Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и в приятна атмосфера. Включвайте в менюто си представители на всички основни групи-зърнени или картофи; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.
  • Предпочитайте пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти. Зърнените храни са важен източник на енергия.
  • Консумирайте ежедневно над 400г. разнообразни плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови.
  • Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
  • Избирайте постни (нетлъсти) меса, замествайте често месото и месните просукти с риба, птиче месо или бобови храни.
  • Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животински, при готвене замествайте животинските мазнини с растителни.
  • Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.
  • Ограничете употребата на сол и солени храни.
  • Ако приемате алкохол, дневният прием не трябва да надвишава умерено количество.
  • Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  • Приемайте ежедневно достатъчно количество вода – 1,5-2л.
  • Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.
Нека прославим Бога с телата и душите си, които са Божии (1 Коринтиня 6:20).
 
В навечерието на Международния ден на жената, искам да поздравя всички Божии дъщери.
 
Вие сте благословение. Бъдете здрави и продължавайте да дарявате любов и грижа на хората около вас. Ролята, която Бог е дал на жената не е никак маловажна.
Вашето семейство очаква най-вкусната и здравословна храна, домашен уют и атмосфера. Всяко семе на добра дума или мил жест има стойност.
 
Нека бъдем пример за жени на вяра в нашето поколение.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg