Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

На всеки 2 часа в Нигерия убиват християнин

Main Pic
Публикувана: 08.03.2022
Автор: Тим Дъстин
Прочетена: 1225
Коментари: 0
В Нигерия християнин е убиван заради вярата си на всеки два часа. Това означава, че почти 13 християни са убивани на ден и 372 вярващи в Христос загубват живота си всеки месец.
 
Това е една отрезвяваща статистика – всяка бройка означава мъж, жена, баща, майка, син или дъщеря, които умират насилствено, само защото са решили да следват Исус Христос.
 
Изследване за Световния списък за наблюдение за 2022 г. разкрива, че през 2021 г. повече християни са били убити заради вярата си в Нигерия, отколкото в която и да е друга страна. Миналата година Нигерия е причина за близо 80% от смъртните случаи на християни в света, като над 4650 вярващи са убити. Броят на загиналите отново прави Нигерия най-страшното място в света за християните - за втора поредна година.
 
„Можем да документираме, че 4650 нигерийски християни са били убити през предишния отчетен период за Световния списък за наблюдение за 2022 г.“, казва изпълнителният директор на "Open Doors" Дейвид Къри. „Това са само тези, за които знаем и можем да докладваме. Те са били проследени, бити, изнасилени и убити. . . защото са християни."
 
Цифрите рисуват ужасяваща картина на случващото се в Нигерия.
 
Днес преследването в Нигерия е — просто казано — брутално насилствено, тъй като ислямски екстремистки групи работят, за да изпълнят своята програма за ислямизиране на седмата по големина страна в света. Използвайки политическата нестабилност и лошата икономика в страната, тези групи превърнаха Нигерия и околния регион Сахел (Буркина Фасо, Камерун, Чад, Нигер) в епицентър на джихадистко насилие.
 
„Общо казано, няма част от Африка, която да е пощадена от ислямистки бунтове“, казва Илия, анализатор на Open Doors за Нигерия. „Феноменът – въпросът за радикализма – сега се разширява и придобива територии. Радикалното проповядване и преподаване продължават да водят до враждебност към религиозните малцинства, каквито са християните.”
 
В Нигерия хората живеят живота си под постоянна заплаха от нападения от няколко основни групи: Боко Харам, Ислямска държава Западноафриканска провинция (ISWAP), фулани екстремисти и престъпни групировки, които отвличат и убиват за откуп с малко последствия.
 
Сега е моментът за нас – като братя и сестри в Христос – да издигнем нашето нигерийско църковно семейство в отчаяна молитва пред Бога. Нашето нигерийско семейство живее всеки час под заплаха от нападение, отвличане или смърт, просто защото вярва в Исус като Спасител.
 
Нека се молим за правителството в Нигерия, те да спрат да си затварят очите и вместо това да подкрепят християнските нигерийци.
 
Нигерия беше премахната от новия списък на САЩ със „страни от особена загриженост“. Молете се международната общност да признае несигурността в Нигерия, която позволява на насилствени екстремистки групи и въоръжени бандити да продължат и дори да увеличат своята терористична дейност.
 
Нека се молим за тези, които тормозят, тероризират и убиват християни, Бог да действа в живота им и сърцата им да станат чувствителни за Благата вест (Мат. 5:44).
 
Нека се молим за вдовиците и децата, които растат без единия или и двамата си родители, Бог да ги утеши и да ги притисне до гърдите Си. Молете се те да усетят Неговия върховен мир, въпреки болката в сърцата си.
 
И нека се молим за онези, които са преследвани или които живеят в страх от преследване, за да могат да усетят изобилната утеха на Бога в  долината на мрачната сянка, Неговата невероятна надежда в техните бури и в душите им да се пробуди надежда отново сред болезнените борби и непоносима загуба.
 
Източник: Open Doors
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg