Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Гватемала забранява аборта и защитава хетеросексуалния брак

Main Pic
Публикувана: 09.03.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 987
Коментари: 0
Конгресът на Гватемала одобри на 8 март Закон 5272, който се обявява в защита на живота и семейството. Гласуването се проведе в третата сесия на дебата на конгреса.
 
Това законодателно одобрение съвпада с тържествата по повод обявяването на Гватемала за столица на Иберо-Америка, подкрепяща живота, и беше постигнато със 101 гласа „за“, 51 въздържали се и 8 „против“.
 
Законодателството цели да защити живота, семейството и институцията на брака между мъжа и жената, както и свободата на съвестта и изразяването и правото на родителите да образоват и насочват децата си в сексуалната сфера.
 
Освен това става ясно, че семейството се състои от мъж и жена. Член 2 също така дефинира сексуалното разнообразие, нуклеарното семейство и разширеното семейство.
 
 Евангелистите са предоставили 100 000 подписа, необходими за приемането на закона. На третия дебат са присъствали група евангелски пастори от различни гватемалски църкви, които празнуват ратифицирането на закона. Пасторите дадоха на законодателите над 100 000 подписа с искане за одобрение на закона.
 
„Благодарим на Бога за подкрепата на нашата работа, която ние, като представителни институции, извършваме за Божието дело. Благодарим и на уважаемите депутати, които се присъединиха в подкрепа на нашата инициатива“, се казва в изявление на Националния евангелски координационен комитет.
 
Според евангелската организация „днес Бог ръководи и използва 101 депутати за одобрение на Указ 5272... Нашият богобоязлив народ казва „не“ на идеологията на пола, равноправния брак и аборта.
 
Гватемалската християнска коалиция (CMCG) подаде заявление пред Гватемалския конгрес през май 2019 г., за да поиска от законодателите да одобрят проектозакон 5272, който се стреми да защити живота и семейството.
 
„Направихме го, защото това е въпрос от национален интерес, за запазване на нашето общество и укрепване на ключови принципи и ценности, които подкрепят семейството. Става дума за въпроси, които политическата конституция подкрепя и са в пълно съответствие с принципите и ценностите на Свещеното писание, критерии, които мнозинството от нацията спазва“, каза пред Evangélico Digital пастор Луис Камарена, президент на CMCG и представител на Иберо-американския конгрес за живот и семейство в Гватемала.
 
След това, през 2019 г., CMCG също представи документ с „27 700 подписа на граждани на Гватемала от 22-те департамента, за да подкрепят силно искането“.
 
Документът призовава държавата да „запази и защити“ следните шест точки:
 
  • Естественото значение на семейството, основна клетка на обществото, съставена от баща, майка и деца.
  • Естественият смисъл на брака, исторически дефиниран като съюз между мъж и жена.
  • Самото съществуване на човешката раса, чието задължително условие се установява от сексуалния съюз между мъж и жена.
  • Естествената генетика на човешкото същество, защото естественият пол може да се определи само като мъжки и женски.
  • Естественото право на родителите на образование, формиране на съвестта и сексуалната ориентация на децата им.
  • Конституционни и човешки права, управлявани от разумна критика и чувствата на огромното мнозинство в рамките на демокрацията, която ни управлява.
CMCG има силен стратегически съюз с Евангелския парламент на Гватемала (PEG), както и с други евангелски и парацърковни организации.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg