Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Украински пастир разказва...

Main Pic
Публикувана: 09.03.2022
Автор: Дж. Грейди
Прочетена: 786
Коментари: 0
Украинският пастир Ян Гутаров се събужда в около 3 часа сутринта на 24 февруари. Не може да заспи отново, затова започва да се моли.
 
В 4:30 сутринта той чува експлозия и се запитва дали не е имало изтичане на газ в неговия квартал в град Одеса. Но последва нова експлозия, която разтърсва къщата му. Тогава той осъзнава, че се е случило немислимото: руски бойни самолети бомбардират града му.
 
„Преди шест седмици чухме, че руснаците може да нахлуят, но не повярвахме“, разказва пастир Гутаров. Той ръководи Божията църква в Одеса. Църквата е общност от 180 души и е основана преди шест години. Днес половината от членовете на църквата му са избягали от Одеса. Загрижени за своята безопасност те са избягали в Молдова или Румъния. Ян и семейството му са отпътували до Германия, за да живеят там временно, докато нещата се установят.
 
Миналата неделя членовете на църквата на Гутаров, които остават в Одеса, се срещат за молитва и поклонение, а един от водачите, който е решил да остане в града, проповядва. „Някои от нашите членове на църквата не искат да си тръгват“, казва Гутаров. "Те не знаят къде да отидат. Има една вдовица с четири деца, която казва, че не може да отиде никъде. Тя трябва да остане и да се грижи за малката си ферма с животни."
 
Това е реалността за толкова много украински християни в момента. Някои са направили трудния преход до границите на Полша, Молдова или Румъния, за да избягат от опасността, която ги грози в страната. В много случаи им се е налагало да стоят на опашка два или три дни, за да намерят безопасно място, където да отседнат. Други са избрали да останат вкъщи. И много от по-младите мъже (и някои жени), вдъхновени от смелостта на украинския президент Владимир Зелински, грабват оръжие, за да защитят страната си от нашествениците.
 
„Пастир Ян винаги говори по телефона с членовете на нашата църква“, казва помощник - пастирът Анатолий Улизко. Анатолий е 46-годишен баща на три деца, който търси подслон в Германия заедно със своя пастир. Той помага да се координират усилията за подпомагане, за да се осигурят средства за храна и лекарства за тези, останали у дома, както и за членове на църквата, които са избягали от конфликта.
 
Войната в Украйна е кошмар от бомбени атаки, които идват от всички посоки. И въпреки това украинските църковни лидери като Гутаров и Улизко са забележително позитивни и пълни с вяра.
 
„Тази война ще доведе до края на комунизма“, казва уверено Улизко. Той вярва, че наглото нападение на руския президент Владимир Путин срещу Украйна в крайна сметка ще го изолира и ще доведе до световно осъждане на диктатурата от съветски тип. Така се молят много украински вярващи. Те вярват, че свободата ще надделее над тоталитаризма.
 
„Християните от Украйна разнесоха Евангелието сред околните народи“, казва Улизко. "Ние сме като семена, които вече са в земята и един ден ще видим плода от това служение на благовестието. Ще продължим да проповядваме Евангелието и ще видим духовно съживление в цяла Европа."
 
Пастир Гутаров вярва, че старата, репресивна съветска система все още е вкоренена в много руснаци, дори тези, които принадлежат към Руската православна църква. Той отбелязва, че много православни хора не харесват евангелските християни, затова се опитват да възпрепятстват разпространението на Евангелието. Но той също така знае, че в Русия има християни, които обичат Господ Исус, мразят комунизма и са искрено загрижени за украинския народ.
 
„Имам много приятели, които са пастири в Русия“, добавя той. "В момента те се страхуват, защото не могат да говорят истината за това, което прави Путин. Те живеят в тоталитарна система. Но Украйна е страна на свободни хора и ние се радваме на свободата на словото и свободата на религията."
 
Когато попитах двамата пастири за най-големите им нужди, и двамата помолиха вярващите по света да изпратят средства, за да помогнат на украинския народ - както на бежанците, живеещи в лагери и временни жилища в други нации, така и на тези, които са избрали да останат в Украйна, за да се изправят срещу ракетни атаки, стрелба и празни рафтове в магазините. Всички събрани пари ще бъдат използвани за временно жилище, храна, лекарства и консумативи.
 
„Искаме този конфликт да приключи бързо“, казва пастир Гутаров. „Но дори да приключи утре, ние сме изправени пред хуманитарна катастрофа, която може да продължи една година заради щетите, нанесени на нашите градове. Имаме нужда от помощ.“
 
 Източник: Charisma News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg