Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Десетки убити християни и опожарени домове в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 22.03.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 733
Коментари: 0
Повече от 20 души са били убити, когато няколко християнски общности са били подложени на тежка огнестрелна атака в област Южна Кадуна в Нигерия в неделя вечерта.
 
Членовете на общността тъкмо били приключили църковното си богослужение, когато пристигнали въоръжени бунтовници, които били тежко въоръжени, съобщава очевидец.
 
„Християнският регион Агбан Кагоро е подложен на тежки огнестрелни атаки със спорадични изстрели, опожарени къщи в селата Адан, Марараба и Цондже“, казва един оделял свидетел пред християнската организация International Christian Concern (ICC). 
 
„Двадесет и пет души са убити и над 100 къщи изгорени.“ Той допълня, че нападението е извършено в периода от 19 до 22 часа, без да има никаква намеса от страна на нигерийската армия. Общият брой на жертвите все още не се съобщава.
 
Областният ръководител Джошуа Кокая е потвърдил, че повече от 20 души са убити и много къщи са изгорени до основи.
 
„Сега се крием, църквата и къщите ни са изгорени. Тази вечер ще спим навън“, казва друг очевидец пред ICC, добавяйки, че точният брой на жертвите тепърва ще се определя.
 
Южна Кадуна, подобно на много райони в Средния пояс на Нигерия, е изправена пред непрестанни атаки от страна на бунтовници, най-вече представители на бойците фулани, Боко Харам и нейното разклонение, Западноафриканска провинция на Ислямска държава (ISWAP).
 
„Молим ви, молете се за Кагоро още сега“, казва оцелял очевидец пред ICC. „Терористите са влезли в Кагоро близо до семинарията, убивайки хора и изгаряйки къщите. Войниците са избягали, защото оръжията на нападателите са били по-добри от техните. Ние сме много загрижени за Кагоро, който е център на християнството в Южна Кадуна.
 
Единадесет души са изпратени в болница заради огнестрелни рани. Един от тях е починал малко след приемането, а друг, който е в критично състояние, е насочен към болницата за обучение в университета Джос за специални грижи, казват свидетели.
 
Една от ранените жертви, със затруднено дишане и треперещ глас, описва как се измъква на косъм преди да бъде убит: „Жена ми излезе от къщата и се върна вътре, за да каже, че ще си тръгне, за да остане да пренощува другаде, защото започнахме да чуваме изстрели. Когато излязох, видях жени да тичат. Попитах какво се случва и те изкрещяха: „Бунтовници влязоха в селото.“ Тогава две от бягащите жени казаха, че трябва да ги придружа до кръстовището, водещо към Мараба, и го направих. След като преминаха кръстовището, чух изстрели. Бягах, дадох всичко от себе си, но се изтощих и паднах в канавката.” Джеймс е ударен от куршуми и оцелява, след като е получил кръвопреливане.
 
Нигерия печели титлата за страна, в която християните са най-лошо преследвани. Тя е „Преследвач на годината“ за 2021 г. Поради нападенията на жестоки терористични групи и безразличието от страна на правителството десетки хиляди са убити, а милиони са разселени и се скитат без дом.
 
„Християнските общности в Средния пояс на Нигерия на практика са претърпели 20-годишен геноцид“, казва президентът на ICC Джеф Кинг. В Нигерия военните, полицията и разузнавателните агенции са контролирани от мюсюлмани. Това, съчетано с 20-годишна липса на отговор от тези агенции, естествено би трябвало да доведе до по-задълбочени въпроси от страна на световната общност. Казано по-просто, времето за евтини приказки и банални думи свърши. Светът се събужда и започва да се пита: „Нигерийското правителство съпричастно ли е в тези атаки?“
 
Времето ще покаже.
 
Източник: Open Doors
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg