Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вълшебството на Благовещение

Main Pic
Публикувана: 24.03.2022
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 969
Коментари: 0
Мария, майката на Господа, по един удивителен начин е отговор и изобличение на най-мрачните заблуди на настоящето време. Тя е свидетелство за незаобиколимия характер на женската същност, за всичко, което се случва по отношение на живота. Ако планът на всемогъщия Бог очаква отговорa на една млада жена, ако Божият Син е поверен на ума, сърцето и уменията на една жена, колко повече всичко останало не може да се случи без съгласието, сърдечното желание и невероятните умения на жените?
 
Това изправя до стената както историческите грехове на човешките цивилизации, които пренебрегват и подценяват женската същност, така и постмодерните идеологии, които премахват естествените и благословени граници на женската природа. Не, мили блуждаещи, мъжете не раждат, мъжете нямат цикъл, ужасна подлост е мъже да се състезават срещу жени, независимо с каква химия сте ги натъпкали и как сте осакатили телата им.
 
След това Мария, майката на Господа, е свидетелство и за здравото отношение между родители и деца. Тя повече от всяка друга майка разбира, че детето ѝ не е нейно в смисъла, в който безброй съдби са били травмирани, а е нейно призвание, на което трябва да послужи за известно време. И това призвание е възможно най-почтеното и вдъхновяващото. Всъщност, това е и моделът за здравото родителство, за здравата връзка между поколенията в едно семейство.
 
В същото време Мария има пълният авторитет на родител. Никой не може да бъде по-авторитетен от нея и от Йосиф, в качеството им на родители, защото Божият син е поверен на тях. Ангелът беше пратен при Мария, не при наместниците на Цезаря в тези земи, не и при представителите на Синедриона.
 
Мария е послание към всички онези, които се колебаят относно призива да бъдат родители. Времето, прекарано с малкия Исус не е загубено, не я лишава от някаква по-велика реализация, не „пропилява“ живота ѝ. Със сигурност вашите деца са скъпоценни и важни за Бога, със сигурност вашето призвание като майка не ви ограбва, а ви прави пълноценен човек. Животът на Мария не означава, че всички жени са призвани да бъдат майки, но със сигурност означава, че призванието да бъдеш майка е пълно с почит и огромен смисъл.
 
Мария присъстваше във всички етапи от живота на Исус и вероятно това, че тя беше така близо до Него, правеше възможно в близкото му обкръжение да има още много жени. Тв бяха съслужители на Царството, Негови ученици, помощници и пазители на Неговото послание.
 
Невероятната вест за Христовото възкресение първо беше поверена на жени. Със сигурност жените имаха важна част в съставянето на писмените разкази за живота на Исус и съществена част от историите няма как да бъдат съхранени без техния разказ. Днес в това няма нищо необичайно, но определено Мария задава стандарт, който заквасва цивилизацията и постепенно я променя.
 
Мария показа удивителна сила, устойчивост и постоянство, когато около нея мнозина се страхуваха, отчайваха, отричаха и съмняваха. Тя беше верният свидетел на  смъртта на Господа, нищо не помрачаваше нейната вяра и радост в деня на възкресението.
 
Ето защо 25 март или Благовещение е големият празник на жената. Защото Бог почита жената. И как би могло да бъде иначе? Тя е Негово дело. Наравно с мъжа е създадена по Негов образ и подобие.
 
Пожелавам на всички жени да гледат уверено към Онзи, от Когото идва истинското им достойнство. Ако трябва да съм честен, истината е, че съм истински вдъхновен, като  виждам как го правите.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg