Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова археологическа находка потвърждава Библията

Main Pic
Публикувана: 28.03.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 879
Коментари: 0
Ново откритие от Израел, включващо древна плоча, може да бъде едно от най-значимите археологически находки в съвременната история, не само потвърждаващо библейския текст, но подкрепящо традиционното, консервативно разбиране на старозаветното датиране.
 
Откритието, обявено от Скот Стриплинг от Института за археологически изследвания в Библейската семинария в Кейти, Тексас, включва нагъната плоча с размери около два сантиметра на два сантиметра с 40 букви от еврейски надпис. Текстът ни връща към събития, споменати във Второзаконие 27:15 -26 и Исус Навиев 8:30 в планината Ебел. Там израилтяните научават, че ще бъдат прокълнати, ако не се покоряват на Бога.
 
Плочата – която споменава името на Бога два пъти – е открита на мястото на връх Ебел. По-важното обаче е, че текстът на оловната плоча е „векове по-стар от всеки известен еврейски надпис от древен Израел“, казва организацията на Стриплинг.
 
Лаборатория в Прага е сканирала плочата. Текстът гласи: „Проклет, проклет, проклет – проклет от Бога ЯХВЕ. Ще умреш проклет. Проклет, непременно ще умреш. Проклет от ЯХВЕ – прокълнат, прокълнат, прокълнат“.
 
Стриплинг казва следното на пресконференция по повод откритието: „По скалата от 1 до 10 това откритие е 10. Не може да бъде по-значимо. … Ако [библейският] текст е верен, то тази находка е едно перфектно потвърждение на написаното в Библията."
 
Стриплинг казва, че плочката датира от късния бронзов период, който е от 3300 г. пр.Хр. до 1200 г. пр.Хр. Това означава, че ще бъде на около 3000 години.
 
Светските критици на традиционното датиране на Стария завет често поставят времето на Изхода от Египет и завладяването на Ханаан на много по-късна дата – и по този начин поставят под въпрос истинността на Писанието.
 
Тези критици твърдят, че Петокнижието не е могло да бъде написано от Мойсей – както се твърди в Библията – защото еврейската азбука не е съществувала, когато той е бил жив. Текстът на плочата обаче изглежда подкрепя авторството на Мойсей.
 
Откритието, казва Стриплинг, потвърждава библейския текст.
 
„Вече не може да се спори, че библейският текст не е написан“ до персийския период (559 пр. Хр до 331 пр. Хр.) или елинистичния период (323 пр. Хр. до 30 пр. Хр. „както много висши критици са правили, когато тук ние явно имат способността да напишат целия текст на много, много по-ранна дата. Това наклонява везната в полза на по-ранна дата и не помага на аргументите на тези, които подкрепят по-късна дата."
 
През следващите месеци ще бъде пуснат рецензиран документ за плочката, каза Stripling.
 
Гершон Галил от университета в Хайфа каза, че значението на откритието не може да бъде надценено.
 
„Това е текст, който намирате само на всеки 1000 години“, казва Галил пред The ​​Times of Israel.
 
Вестникът коментира, че това „може да е едно от най-големите археологически открития намирани някога“.
 
„Това ще бъде първото доказателстов за използване на името на Бога в земята на Израел и ще върне часовника на доказаната израелска грамотност с няколко века – показвайки, че израилтяните са били грамотни, когато са влезли в Светите земи и следователно са могли да пишат Библията като част от документираните събития, които наистина са се случили“, пише вестникът.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg