Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато лидерите ни разочароват

Main Pic
Публикувана: 31.03.2022
Автор: Дж. Грейди
Прочетена: 1154
Коментари: 0
Винаги е трагично, когато някой църковен лидер се провали, но негативното въздействие изглежда е много по-силно, когато служението е известно и популярно в цял свят. Това се случва напоследък с Hillsong Church. Историята можете да си припомните тук.
 
Как да реагираме в подобни ситуации? Ето няколко съвета:
 
Нормално е да скърбим. Не е нужно да живеем в отрицание, сякаш този грозен скандал не се е случил. Хората понякога укоряват църквата заради греховете, които се случват в нея. Пророк Еремия написа цяла книга, оплаквайки греховете на Израел. Той казва следното в Плач на Еремия 5:16:
 
„Венецът падна от главата ни; горко ни, защото съгрешихме!“ Но след това пророкът добавя следното в стих 21а: „Върни ни при Тебе, Господи, за да бъдем възстановени“.
 
Скръбта трябва да ни тласка към надеждата.
 
Не отричайте всичко добро, което църква Hillsong е направила. Когато мислим за Hillsing Church, обикновени сме склонни да си представяме огромната църква майка в Сидни, Австралия, но тази глобална мрежа има десетки по-малки конгрегации в цяла Австралия. В продължение на почти 40 години верни членове на екипа на Hillsong разпространяват евангелието и оттам разнасят посланието на Исус на всеки континент.
 
Освен това въздействието на Hillsong върху християнската музика е повече от феноменално. Песните за поклонение на Hillsong се пеят от около 50 милиона християни на 60 езика. Не е нужно да отричаме църквата – или тези специални песни – само защото някои лидери са направили сериозни грешки. Павел казва на солунците: „Дръжте се здраво за доброто, въздържайте се от всяка форма на злото“ (1 Сол. 5:21-22).
 
Да се ​​поучим от направените грешки. Имам духовни наставници, които ме научиха на много относно Бога, лидерството и служението. Но също така научих много, докато наблюдавах грешките на някои от лидерите. Ако някой ви нарани, докато служите на Бога, кажете си следното: „Не искам да се отнасям така с хората“. Всъщност можете да превърнете разочарованието си в благословение, ако се поучите от него. Може би от този трагичен скандал можем да научим отново, че Бог ни призовава да се стремим към смирение, а не към известност и слава.
 
Молете се за тези, които са били наранени. Винаги, когато чуя за провал в някоя църква, започвам да се моля за хората, които са били най-близо до скандала. Някои може да се почувстват толкова предадени, че да са изкушени да се отдалечат от Исус или да се откажат изцяло от църквата. Молете се те да намерят благодатта да простят на онези, които са злоупотребили с пари, държали са се непочтено или са се възползвали от невинните.
 
Откакто чух за проблемите на Hillsong, си припомням някои от любимите песни на тази силна църква и често ги пея. Една от тях е „Силата на Твоята любов“, написана от Джеф Бълок през 1992 г. Молитвата ми е Господ Исус Христос да държи близо до Себе Си семейството на Хилсонг през това време на изпитание и те да се издигнат отново. Ето и текстът на тази песен, любима на мнозина.
 
Господи, аз идвам при Теб! Нека сърцето ми бъде променено и обновено
 
чрез силата, изтичаща от благодатта, която намерих в Теб.
 
Господи, започнах да осъзнавам слабостите, които откривам в мен.
 
Те ще бъдат отстранени чрез силата на Твоята любов.
 
Дръж ме близо! Нека Твоята любов ме окръжава!
 
Приближи ме! Привлечи ме близо до Теб!
 
И докато чакам, ще се издигна като орел,
 
И ще се рея с Теб, Твоят Дух ще ме води
 
в силата на Твоята любов.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg