Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Призовани да бъдем майки

Main Pic
Публикувана: 05.04.2022
Автор: Елизабет Елиът
Прочетена: 792
Коментари: 0
Ако сте майка, животът ви е отдаден да се грижите за някого. Като начало, полагате грижи за малки същества, чиито желания сякаш никога не престават. Понякога, когато изглежда, че дните ви са изцяло заети с избърсване на неща – чинии и мивки, носове и сълзи – се чудите какво би трябвало да означава за вас думата "постижение". Чудите се дали освен перфектната съпруга и майка, сте и най-най-креативната, интелектуално продуктивна и красива домакиня,  и бавно мечтите ви сякаш се изпаряват.
 
Сигурно слушате какво ви казват в днешно време за това колко е важно да намерите себе си, да изразите себе си и да се реализирате. Може би си мислите, че не сте нищо повече от нечия съпруга. И вероятно се питате какъв живот е това?
 
В Южен Судан има племе, наречено "Нуерс", където името на жената се променя не когато става съпруга, а когато става майка. Тя е "ManPuk" - "Майката на Пука". Сред нуерите да бъдеш нечия майка е това, което осмисля живота на жената. Преди две хиляди години имаше една млада жена от еврейското племе на Юда, която разбра тази истина. Светът никога не я е забравил – Мария, майката на Исус – защото тя искаше да бъде известна просто като Нечия майка.
 
Майчинството е призвание. Това е женско призвание... и нека не се страхуваме от онези, които гасят светлината и радостта на сексуалността, опитвайки се да ни убедят да забравим думи като мъжественост и женственост. В началото на времето, когато Бог създаде първия мъж и първата жена по Негов образ, Той постави и двамата под божествената заповед да се плодят и размножават. Подчинението на жената на тази заповед означаваше себеотдаване. Първо се отдаде на съпруга си – след това жената се посвети на живота на детето си.
 
Една жена знае, в дълбината на своето същество, че е създадена именно за това себеотдаване. Неомъжена или омъжена, нивото ѝ на зрялост се измерва с това колко много дава на другите. Ако е омъжена, тя се отдава на съпруга си. Ако е майка, тя "губи" живота си в своето дете и - мистериозно - го намира по нов начин.
 
Една жена знае, че никой не може да каже къде свършва даването и къде започва получаването. Не е чудно, че сме объркани, когато ни подтикват да търсим някакво „по-добро“ или „по-висше“ призвание, в което да „докажем нашата личност“. Нищо чудно, че сме притеснени да следваме мъжки стандарти или да ни казват, че представите за женственост и мъжественост са остарели.
 
За съвременните жени това са старомодни схващания, но отначало те не бяха наши. Те са Божии. Той е планирал цялата система и самият Бог ни възлага призванието да бъдем майки. Той призовава някои да бъдат необвързани, други омъжени. Някои жени остават бездетни, но Бог призовава повечето жени да бъдат майки. Библията ни казва, че има „разлики в дарбите“ и всички те са ни дадени според Божията благодат. Нито една от дарбите на собствения ми живот – нито моята „кариера”, нито работата ми, нито друг подарък – не е по-висок или по-ценен за мен от това да бъда нечия майка - биологична или духовна.
 
Ако нашето призвание е да бъдем майки, нека бъдем майки с цялото си сърце – с радост, просто и смирено – като онова малко селско момиченце Мария, която каза: „Ето слугинята на Господа да ми бъде според Твоето слово” (Лука 1:38).
 
Photo credit: Photos of the World
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg