Петък, 29.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота." Йоан 8:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Д-р Вениамин Пеев представя нова книга

Main Pic
Публикувана: 13.04.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 475
Коментари: 0

Д-р Вениамин Пеев представя своята нова книга, посветена на живота и служението на братята Харалан и Ладин Попови. Книгата носи заглавието "Харалан и Ладин Попови в Русенската петдесятна църква (2028-2020).

Всички, които се интересуват от историята на българския евангелизъм, са поканени да присъстват на представянето на тази нова документална творба.

Говорители на събитието ще бъдат проф. Момчил Методиев и доц. Живко Левтеров, преподаватели в департамент "История" в Нов български университет, София..

Д-р Вениамин Пеев предлага на четящата аудитория своя оригинална монография. Издържана във вече добре познатия стил на своя автор, тя е плод също на дългогодишна изследователска дейност в различни архивни средища, проучване на частни сбирки и събиране на свидетелски интервюта.

Предговорът към книгата е дело на доц. д-р Живко Левтеров и носи заглавие: "За историята, традициите и паметта на една духовна общност: размисли върху книгата на Вениамин Пеев за Русенската евангелска петдесетна църква".
 
Авторът проследява живота на братя Попови в различните периоди: от появата на ЕПЦ-Русе до "пасторския процес". Коментира религиозно-просветната дейност на Доростоло-Червенската митрополия и евангелистките общности в Русе. Проследява появата и развитието на ЕПЦ-Русе, след което коментира причините за напускането на Харалан Попов и служението на неговите заместници.
 
Д-р Пеев в посветил глава в своята книга и на състоянието на Русенската ЕПЦ до "пасторския процес", след което отделя време, за да коментира взаимодействието  на ЕПЦ-Русе със СЕПЦ и ОЕЦ (до средата на 1948 г.)
 
Последната част на книгата разглежда живота на свещенослужителите и дейността на ЕПЦ-Русе в периода 1950 - 2020 г., което включва трагедията на Русенския библейски институт и последната криза в историята на ЕПЦ-Русе в периода 1990 - 1997 г., както и възстановяването на ЕПЦ-Русе (1997 - 2020).
 
Не пропускайте представянето на творбата на 18 април, от 18.00 часа в книжарница "Гринуич", София.
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg