Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Хронология на Страдалната седмица

Main Pic
Публикувана: 17.04.2022
Автор: п-р Валентин Дуцов
Прочетена: 661
Коментари: 0
В неделя Исус влиза в Ерусалим, посрещнат с викове “Осанна”. Думата има еврейски корен и означава "Спаси ни".
Всъщност тълпата викаше: "Спаси ни, Сине Давидов, благословен, който идва в Господното име, спасение във висините" Матей 21:9
 
Тълпата вижда в Него политическия водач, който ще ги избави от робството на Рим, а не Божия Син – Спасителя на Света.
 
Започва СТРАСТНАТА седмица. На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните от влизането на Исус в Йерусалим до смъртта му са наречени Страстна седмица. Всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.
 
ВЕЛИКИ Понеделниk
 
Исус Христос влиза в Ерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото Храмът е дом за молитва, а не Tърговски Център за разменна търговия.
 
„И Исус влезе в Божия храм, и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъбите, и каза им: Писано е: "Домът ми ще се нарече молитвен дом" а вие го правите разбойнически вертеп.“
Матей‬ ‭21:12-13‬
 
ВЕЛИКИ Вторник
Христос проповядва в храма и разказва Притчата за 10-те девици, очакващи идването на Младоженеца и Притчата за талантите, които се дават на всеки човек. Христос говори пророчества за бъдещата съдба и разрушаването на Ерусалим.
 
ВЕЛИКА Сряда
В дома на Симон, една жена със сълзите си измива краката на Исус, а с косите си ги изтрива. Висшият Духовен Орган – Синедрионът излиза с решение да осъди Исус. Юда Искариотски решава да предаде Христос на религиозните водачи.
 
ВЕЛИКИ Четвъртък
На Тайната вечеря на Христос и 12-те апостоли, Той им измива краката и им казва,че е дошъл не да Му служат, а да служи. Казва им, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава за 30 сребърника. През нощта Христос се моли в Гетсимания и се оставя да бъде заловен от войниците.
 
РАЗПЕТИ Петък
Тълпата, която посреща Христос с викове ОСАННА в началото на седмицата, крещи да бъде пуснат разбойникът Варава. Произнесена е смъртната присъда над Исус Христос от Пилат Понтийски. Христос приема смирено съдбата си да бъде унижаван, бичуван, наложен с венец от тръни на главата, принуден да носи тежкия кръст към хълма Голгота. Разпънат е между двама разбойници и издъхва в мъки. Става слънчево затъмнение и земетресение. Христос е погребан. Гробът Му е запечатан и е поставена стража.
 
ВЕЛИКА Събота
Това е денят, в който майката на Исус – Мария заедно с други жени оплакват Неговата смърт. Божият син лежи в гроба като мъртъв човек. Но през това време Исус слиза в ада, където проповядва на духовете в тъмницата и разчупва оковите на тъмнината.
 
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - Великден
Близо 600 години преди Христа пророк Исая 53:4-5 казва: “Той наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари. Той беше наранен заради нашите престъпления и беше бит поради нашите беззакония, върху Него дойде наказанието, донасящо нашия мир и с Неговите рани, ние се изцелихме.”
 
Той вече не е в гроба, Той възкръсна и победи, и тази победа я даде на нас.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg