Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Велики Вторник

Main Pic
Публикувана: 18.04.2022
Автор: п-р Валентин Дуцов
Прочетена: 663
Коментари: 0
ВЕЛИКИ ВТОРНИК  Е!
                                                                                 
Акцентът на Велики вторник е „Бъдете будни, бдете!“
 
"И тъй, бдете ; защото не знаете ни деня, ни часа, в който Човешкият Син ще дойде" (Мат. 25:13).
   
На Велики вторник Христос проповядва в храма Матей 21:23, говори Притча за двамата сина 21:28-32, Притча за злите земеделци 21:33-46, Притча за Небесното царство 22:1-14, обяснява за възкресението на мъртвите 22:23-33, изобличава книжниците и фарисеите 23:13-39, открива пророчески за разрушаването на храма и края на света 24:1-35 както и за Своето Второ идване 24:36-51
 
Обяснява Притчата за 10-те девици, очакващи завръщането на младоженеца (Матея 25:1-13), както и Притчата за талантите (25:14-30), говори за  предстоящия Съд (25:31-46).
 
За каква бдителност призовава Христос? Има хора, фокусирани в злото, с цел да го избегнат. Има хора, живеещи само за ежедневието, без мисъл за вечността. 
 
Бдителността, към която призовава Спасителят е: Да бдим  в ежедневието, да бдим и за вечността, като фокусът и очакването ни с доверие, да бъдат  насочени към Него! 
 
Не е въпросът само да вярваме в Бога универсално, а да следваме с вяра думите на Христос като новозаветни хора.
 
“Горко вам, книжници и фарисеи!” .Христос произнася тази фраза седем пъти в Матей 23:13-33. Тежки са думите Му към тях “Змии, рожби ехиднини!”.                                                               
Това са хора, издигащи в култ закона, изискващи най-строго изпълнение, придържащи се педантично към буквата му. Божият Син  порицава тяхното лицемерие и безкомпромисност към другите, поради двоен стандарт за себе си, използващи закона за своя полза.
 
Следването на мъртвата буква, прави от душите на хората гробници, отвън варосани, но вътре пълни с нечистотии.
А думите на живот, изговорени от Исус са:
 
"Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум". Това е голямата и първа заповед .А втора, подобна< на нея>, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си". На тия две заповеди стоят целият закон и пророците“ (Матей 22:37-40). 
 
Христос не само призовава „Бъдете будни!“, но и обещава, че ще се върне отново! Да, вземаме впредвид фактите за злото и страданието около нас! Има ежедневни предизвикателства на живота, понякога с борба за оцеляване в различни области.
 
Страданието в живота на човека е неизбежно, всеки минава през различни житейски препятствия. Но за да стигне до Възкресението, пътят минава през Кръста. Без Христос е невъзможно да се справим.
 
Това, в което човек се вглежда, го превзема. Фокусиран в мъки, страдания, световна пандемия и настоящи войни, животът води до тежест, отчаяние и липса на изход. Човек забравя за вечността! Но фокусирани в Христос, в Неговата любов и ходатайство пред Отца за нас, доверяващи се на утехата на Святия Дух, ние можем да ходим в увереност, с благодат и мир, въпреки бурите в живота. 
 
Тази Божествена светлина в нас, ни помага да сме будни, не само в ежедневието, но да сме будни и за вечността! Тя свети ярко в тъмнината и насърчава хората около нас за изход и надежда, която не посрамява.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg