Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Велики четвъртък

Main Pic
Публикувана: 20.04.2022
Автор: п-р Валентин Дуцов
Прочетена: 759
Коментари: 0
Според еврейските традиции денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден. Така Велики четвъртък започва от сряда привечер. 
 
На този ден са се случили следните събития:
   - Тайната вечеря на Исус с неговите ученици.
   - Исус се моли в Гетсиманската градина 
   - Юда предава с целувка Божия Син и Той е заловен  
   - Изправянето на Исус пред Синедриона, Пилат Понтийски и Ирод Антипа
 
На Велики четвъртък, по време на Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, още в началото на вечерята,  Христос измива краката на учениците, показвайки им още веднъж, че е дошъл да служи и да ги насърчи да служат на другите.
 
Още преди това Той е изпратил в Йерусалим апостолите Петър и Йоан, които да приготвят пасхална трапеза с незаквасен хляб и вино. По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза да осъществи своето предателство.
 
След вечерята в нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина. Приканва учениците да бдят в молитва заедно с  Него, но те заспиват. Знаейки какво Му предстои на кръста, молитвата на Исус  е агония, при която потта Му става на капки кръв. Но Той се моли пред Отца: Не моята воля, а Твоята воля да бъде.
 
Юда идва с войници, предава го с целувка и Божия Син бива заловен. 
 
Христос е изправен на съд пред юдейския Синедрион и осъден на смърт заради твърденията Му, че е „цар на юдеите“. 
 
Тъй като не могат да изпълнят присъдата, без да е утвърдена от Рим, изпращат Христос на съд при римския наместник на провинция Юдея прокуратор Пилат Понтийски.
 
Съгласно римския закон предявяването на иск за царска титла е опасно престъпление. На въпроса на Пилат „Ти цар ли си на юдеите?“ Христос отговаря „Ти го каза“.
 
По време на изпитанието на Исус, жената на Пилат праща слуга да каже на мъжа ѝ: „Не правете нищо на Този Праведник, защото днес насън много пострадах за Него!”. 
 
Пилат Го изпраща при тетрарх Ирод Антипа – юдейски управител на областта Галилея, от която е Христос.
 
Ирод облича Исус в бели дрехи (символ на кандидат за почетна длъжност) и Го връща на Пилат.  С това показва, че не Го счита за опасен престъпник. Вероятно точно така Пилат разбира Ирод, тъй като казва пред първосвещениците, че Ирод не е открил в Исус нищо, за да бъде предаден на смърт.
 
Събитията в отделните Евангелия не са подредени хронологично, защото всеки един от апостолите поставя определен акцент в цялостната картина. Тъй като римските и еврейските дни започват по различно време, е неуместно да бъдем догматични относно точно кои събития са се случили в конкретните дни, довели до арестуването и разпъването на Исус.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg