Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Исус, по-големият брат

Main Pic
Публикувана: 23.04.2022
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 973
Коментари: 0
В деня на Своето възкресение, Исус се явява на Мария Магдалена и ѝ заръчва: „Иди при братята Ми и им кажи: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог”  (Йоан 20:17). Определено, Мария не е изпратена до физическите братя на Исус от Назарет, а до тези, които придобиват правото да станат такива чрез възкресението Му от гроба.
 
Чрез Своето физическо раждане, Исус придобива плътски братя и сестри, а чрез смъртта и възкресението Си – неизброимо число духовни такива. Всеки, който е повярвал в изкупителната жертва на кръста, освен спасение придобива и Исус като свой брат. Но не онези, които само наричат себе си християни, а тези, които живеят според Божието слово. Един ден, когато родните братя на Исус и майка Му Го търсят за да Го видят, някои Му казват: „Ето, майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Ти говорят. А Той им каза: Коя е майка Ми и кои са братята Ми? И като простря ръка към учениците Си каза: Ето майка Ми и братята Ми! Защото, който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата, той Ми е брат и сестра и майка” (Мат.12:47-49). Така че, всеки новороден от Светия Дух и живеещ според Божието слово, става дете на Бога, а Исус – негов по-голям Брат. 
 
Знаем от Стария завет, че в народа на Израел при осиротяване на децата, най-големият брат поема грижата за своите по-малки братя и сестри. Така и Христос, когато идва на земята, поема отговорност за Своите Си. И първото и най-важно нещо което Той извършва, е да плати дълговете пред Бога на Своите братя и сестри. Чрез Своята смърт и възкресение Исус принася Себе Си в жертва за греховете на тези, които щяха да станат Негови.
 
В Евреи 2:17 четем следното: „Затова трябваше да се оприличи във всичко на братята Си, за да бъде милостив и верен първосвещеник в отношение към Бога, за да извърши умилостивение за греховете на народа.”
 
Освен покриване на дълговете пред небето и ежедневната грижа за тях, Исус обещава на своите братя и сестри да се завърне и да ги вземе при Себе Си на небето. „В дома на Отца Ми има много обиталища. Ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място и като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз да бъдете и вие”  (Йоан 14:2,3). Това е лично обещание от Исус, че всички Негови братя и сестри ще бъдат с Него за вечността на небето. Така както и Йосиф взе своите братя при себе си в Египет, за да ги предпази от сигурната смърт в земята на Ханаан. 
 
Разбираме, че да бъде човек брат на Исус е огромна привилегия, но и голяма отговорност. Отговорност, Неговото име да не бъде петнено. Но и колкото да са несъвършени Неговите братя и сестри Той никога не се срамува от тях. „Понеже и Оня, Който освещава, и ония, които се освещават, всички са от Един Отец, затова Той не се срамува да ги нарича братя” (Евр.2:11). Но въпреки това, по никакъв начин братята и сестрите на Исус не трябва да дават повод Той да се срамува от тях. 
 
И още нещо много важно: освен правилното отношение към Исус, Неговите братя и сестри имат отговорността да зачитат и уважават останалите братя и сестри. И никога да не забравят, че каквото направят на който и да е от братята, го правят на техния по-голям Брат.
 
А Царят ще им отговори: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тези най-малки Мои братя, на Мен сте го направили”  (Мат.25:40).
 
Христос възкръсна! Наистина възкръсна!
Честито възкресение на нашият по-голям Брат!
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg