Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Преяждането

Main Pic
Публикувана: 22.04.2022
Автор: д-р Мирослава Досева
Прочетена: 544
Коментари: 0
Скъпи читатели, в рубриката „Здрав дух в здраво тяло“, днес ще се фокусираме върху темата за ПРЕЯЖДАНЕТО.
 
Какво се случва в нашето тяло, вследствие на преяждане? Има ли връзка това с нашето духовно или душевно сътояние и как да се справим с този проблем?
Най-красивите празници са на прага – Цветница, Великден...
 
Ще си спомним за делото на Исус, за скъпата цена, която Той плати, за да живеем свободни от грях; ще отидем на църква; ще се съберем с близки и приятели. Така заедно ще споделим много емоции, ще се забавляваме покрай децата и ще създадем нови спомени. И във всички тези моменти ще имаме още една добра компания ХРАНАТА.
 
Какво ще изберем за нашата трапеза и колко ще изядем???
 
Преяждането по празниците е неизбежно и не е изненада за никого. Но дали само тогава се поддаваме на това изкушение?
Има различни причини, поради които се стига до този проблем.
Една от тях е разнообразието от много видове храни и напитки...как да не ги опитаме?!
 
Смята се, че „ефектът на разнообразието“ е резултат от явление, наречено „сензорно специфично насищане“. Това е място, където желанието ни да консумираме храна с определен вкус, цвят и текстура намалява, докато ядем. Това е един от процесите, които ни помагат да спрем да ядем и да довършим храната си. Но това не влияе на желанието ни да ядем други различни храни. По този начин превключването между храни с различни вкусове прекъсва и забавя започването на този спад в желанието за ядене. И след редица прекъсвания, времето за хранене става по-дълго и като цяло се изяжда повече храна.
 
На нашия мозък са му нужни около 20 минути, за да изпрати сигнал до стомаха, че вече сме сити. Затова преяждането се случва, когато продължим да ядем след тази точка на пълнота. Нека се храним бавно, осъзнато и да приемаме достатъчно вода, защото понякога чувството за жажда се маскира като глад.
Какво всъщност се случва с тялото ни, когато преяждаме?
 
Приемането на голямо количество храна, независимо дали е здравословна или не, води до разширяване на стомаха, отвъд нормалните му размери. Медицински казано, стомахът е мускулест орган, който има вместимост от 500-2000г. Ето защо, приемайки повече храна от обичайното количество, този орган страда. Това води след себе си усещането за тежест, подуване, парене (отделя се солна киселина) и дискомфорт, газове, дори чувство за умора и сънливост. Освен това, за да се преработи и разгради цялата тази храна, организмът произвежда допълнителни количества хормони и ензими. 
 
Какви са дългосрочните последици?
Когато се храним, тялото ни използва част от калориите от приетата храна за енергия. Останалата част се складира като мазнини. При прием на повече калории спрямо изразходваните за деня, настъпват колебания в телесното тегло. Когато това стане регулярно, се стига до наднормено тегло и затлъстяване. Това води до риск от различни хронични заболявания, включитлно злокачествени.
 
Преяждането оказва влияние и върху съня.
Затова е важно да се храним разумно, балансирано и разнообразно през целия ден. Нека да обърнем внимание на размера на порциите си. Да избираме повече пресни плодове и зеленчуци, които са богати на фибри, витамини и минерали и ще ни държат сити между храненията.
Избягвайте преработените храни и всички с дълъг срок на годност!
 
Какво казва Библията за преяждането/лакомията?
 
Има много мъдрост в Свещената Книга. В книгата Притчи 23:1-3 мъдрецът съветва:
 
„Когато седнеш да ядеш с началник,прегледай добре какво има пред тебе; постави ограничение на гърлото си,ако си лаком; не пожелавай вкусните му ястия,
защото те са примамливи гозби.“
И и още в Притчи 25:16:
 
„Намериш ли мед, яж само колкото ти е нужно, да не би да се преситиш от него и да го повърнеш.“
 
Или в Притчи 25:27: „Не е добре да яде някой много мед.“
 
Съветите да се ограничаваме, да бъдем внимателни и да ядем само толкова, колкото ни е нужно, са повече от най-доброто за нас.
 
Пророк Езекил 16:49 пояснява: "Греховете на Содом бяха гордост, лакомия и мързел, докато бедните и нуждаещите се страдаха пред вратата ѝ."
 
Както всички знаем, ние хората сме създадени по образ на Бога и нашият състав е повече от съвършен. Ние имаме дух, душа и тяло. 
 
Духовният аспект на преяждането се свързва с промени в поведението на човека. Чести причини са: гняв, тъга, разочарование, вина, срам и др. В тези случай се търси успокояващия ефект на храната или обратно, храната се възприема като наказание.
 
В медицината са описани и психически (душевни) разтройства, свързани с преяждането – хиперфагия.
Когато имаме нужда от утеха, нека да не я търсим в храната или др., но да се обърнем към Утешителя, Който е Светият Дух, изпратен за нас на земята след Възнесението на Господ Исус.
 
Бог има силата и способността да ни освободи от всяка душевна или духовна болка и тежест.
Нека се наслаждаваме в Присъствието Му всеки ден и да търсим лицето Му и Словото Му да е храна за нас всеки ден.
 
Затова пророк Йеремия 15:16 заявява:
„Като намерих Твоите думи, ги изядох и Твоето слово ми беше радост и веселие на сърцето; защото се наричам с Твоето име, Господи, Боже на Силите.“
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg