Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Заедно за Царството - интервю с Лигия Младенова

Main Pic
Публикувана: 26.04.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1294
Коментари: 0
СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, в месеца, когато милиони християни по целия свят, отново съпреживяваме страданията на Господ Исус Христос на кръста и празнуваме Неговото възкресение, когато сърцата ни кървят за случващото се по земята... когато се молим както никога досега: И Духът, и невястата казват: "Дойди, Господи Исусе Христе!
 
В очакване на Небесния Младоженец всички ние се стремим да съберем своя дял от жетвата на последното време...
 
В светлата седмица след Великден ще ви срещнем с няколко мисионери, пастири и служители, които ще ви насърчат.
 
Днес ви срещаме с ЛИГИЯ МЛАДЕНОВА от Пловдив, председател на фондация "България си струва". Може би много от вас я познават като писател, както и като редактор на книгата на баща ѝ п-р Младен Младенов, "Епизод на вярата".
 
Лъчезара Йосифова: Лигия, когато пиша въпросите за теб, си спомних как пиехме кафе на една конференция на Института за принципи за правото. Винаги имаш много теми за насърчение... Как реши да създадеш фондацията?
 
Лигия Младенова: Създадохме молитвена група през 2014 година в Пловдив, където се обучавахме за молитва и ходатайство и се молихме по конкретни въпроси. Видяхме много отговори на молитвите ни, включително и в политиката. По стечение на обстоятелствата, като не вярвам, че има нещо случайно, същата година в  България пристигна един мисионер от Канада, на име Дерек Шнайдер, който проведе първия трейнинг за творци на историята в Пловдив. Последваха и още много такива на различни места из страната. На този уникален трейнинг бяхме изключително предизвикани да излезем отвъд четирите стени на църквата и да започнем систематична работа в обществото за достигане на хората с евангелието, а те да влязат в църквата. И след молитва и търсене на насока от Господа, започнахме една инициатива "5-5000" по почина на Христос, Който нахрани 5000 мъже с 5 хляба. Какво правехме? Събирахме от нашата групичка по пет лева всяка седмица и хранихме бездомни, клошари и много бедни хора. След известно време Бог ни говори, че трябва да бъдем неправителствена организация и да разширим дейността си. И през 2017 г. регистрирахме Фондация "България си струва," която включва дейности в обществото, като образователни срещи, обучение, трейнинги и грижа за нуждаещите се с това, което всеки може да направи. Открихме, че в малката ни група има доста потенциал и всеки в своята област може да помага на хора в нужда и резултатите не закъсняха. Имаме много свидетелства. Дори написахме книга "Свидетели."
 
Лъчезара Йосифова: Наистина, нашата Родина България си струва! Много пъти сме плакали в молитва за нея...Твоята майка беше сред инициаторите на една от първите молитвени вериги за България преди повече от 30 години. Моля те, разкажи за твоята майка и инициативата "Молитвена верига".
 
Лигия Младенова: Да, моята майка миналата година през май си отиде при Господа. Тя беше ходатай и голяма част от живота си прекара в молитва за България. Рано през 90-те тя, заедно с едни мисионери от Америка - Клиф и Мелинда МакКоркъл - основаха молитвена верига в Пловдив, където бяха обучени много хора от цялата страна да се молят и да практикуват ходатайство. Аз тогава не живеех в Пловдив, но и до сега срещам хора, които ми казват, че са били на много от събранията там и са били благословени.
 
Лъчезара Йосифова: Какво най-често ви учеха родителите ви?
 
Лигия Младенова: Ние сме три сестри, но разликата между нас двете с Рут и малката, Еми, е почти едно поколение. Може да се каже, че тя израсна в съвсем различен период от живота ни, а ние вече бяхме излезли от къщи. От родителите си винаги сме виждали пример за молитва, пълна и здравословна зависимост от Господ Исус. Всъщност те ни показаха такъв Исус, че ние да искаме да Го следваме. Показаха ни как се устоява в най-неблагоприятни обстоятелства, дори в агресивно гонение. Показаха ни, че любов означава грижа и помощ. Моят баща скоро ще навърши 85 години и неговият живот е просто приказка, която ще се чете и слуша и от следващите поколения. Мога много да говоря за него, но сега ще кажа, че на 85 години се радва на завидно здраве. Все още е твърде активен и е действащ пастор в Асеновград. Записва ежеседмични послания на моя You Tube канал "Култура на Царството" и гледайки него, не мога да не вярвам в Божията благодат, която пък е моето послание.
 
Лъчезара Йосифова: Как се развива работата с украинките в Пловдив?
 
Лигия Младенова: Когато започна войната, при нас дойдоха 5 украинки, но после станаха 11. Добри хора им осигуриха два апартамента в центъра на града, като казаха, че ще плащат и сметките им, докато трае войната. Ето къде влезе в истинка роля фондацията ни. Всяка седмица им осигуряваме храна, дрехи и разни необходими неща, защото те нямат нищо. Имали са свой живот и в един момент нямат. Дойдоха доста уплашени, без да знаят какво им предстои. Тогава разбрах, че имат нужда от храна и неща за ежедневието, но имат нужда и от морална подкрепа и приятели. Те много обичат да ходят в църквата в Асеновград, където казват, че Бог ги успокоява и усещат необясним мир. Вече имат временен статут в България, личен лекар, някои започнаха и работа, но не е лесно. Тези, които са при нас, са изключително благодарни и внимателни. В неделя канят моя баща, когото наричат "Папа," на обяд. Искат да се моли за тях, да ги благославя. А аз винаги се радвам да споделям баща ми с хора, които имат нужда от баща, особено в моменти като този. 
 
Лъчезара Йосифова: Как мислиш, ако до всяко същество застане още едно... светът ще бъде ли по-добър?
 
Лигия Младенова: Освен всичко друго, доброто е заразно и е много повече от злото. В нашето ежедневие, във взаимоотношенията ни с хората на улицата, в автобуса, на работа, можем да останем с впечатлението, че има много злоба в народа ни и неразбиране. Но сега виждам, че има толкова доброта в сърцата на българите, както казват и украинците. Доброто е много повече и с нашия пример, когато го вършим от сърце и с радост, вдъхновяваме и други да помагат, така че светът да става по-добър. Не беше ли такава и мисията на Христос? 
 
Лъчезара Йосифова: На какво най-често възпитаваш децата си?
 
Лигия Младенова: Моите деца смятат, че съм много успешен родител, макар че аз не винаги мисля така. Те са прекрасни, самостоятелни, много трудолюбиви и добри. Обичат Господа. Това, на което винаги съм ги възпитавала, е да се обичат, да си помагат, никога да не се сравняват с другите и да развиват талантите си. И те го правят. Искам да ги видя да горят за Господа, дори с по-голям огън от мен. Ще се радвам да ме надминат и да влияят за добро в сферата, в която са призвани.
 
Лъчезара Йосифова: Би ли запознала читателите с твоите книги? Пишеш увлекателно и с интересни примери.
 
Лигия Младенова: С радост бих разказала за моите книги. Първата, "У дома", беше също резултат от "Творците на историята". Отдавна имах желание да напиша нещо, тъй като знам, че една книга може да промени живота ти. Аз съм филолог и много ценя написаното слово. Смятах обаче, че не е по силите ми, не знаех пътя и си мислех, че финансово е непосилно. Но в "Творците на историята" се научих как се постига всяка цел чрез изграждане на система от стъпки, които следваш ден след ден до финала. Интересното е, и това вече се повтаря с толкова хора край мен, че когато се изправим и поемем отговорност за целите, които Бог е дал в живота ни, изградим система и тръгнем по пътя на изпълнението й, откриваме, че възможностите са просто зад ъгъла и невъзможни неща стават възможни. Написах "У дома" просто за няколко седмици и другото е история. Тя е изцяло изчерпана. След което написах и "Шокиращо повече - Кой съм аз?", където разказвам историята си и как стигнах до благодатта - откровението на живота ми, което го промени напълно. Но това е друга тема. Веднага след като представих втората книга, вече Бог ми беше осигурил финансите и за третата, която наистина исках да напиша. Тя е "Най-сигурната защита в един несигурен свят - Размишления върху Псалом 91", където разказвам за десетките случаи, в които Бог е бил моя, и наша, защита, когато сме били сами, когато съм гледала хиперактивно дете и когато са се случвали животозастрашаващи събития. Бог е толкова верен и искам хората да го знаят!
 
Лъчезара Йосифова: Моля те, разкажи за Библейското училище "Творци на историята". Какво предстои тази година?
 
Лигия Младенова: Да, дай, Боже, да прерасне в Библейско училище, но на този етап това е Академия за творци на историята. Тя представлява набор от трейнинги за обучение как да влияем, така че да постигнем трансформация на обществото. Първият трейнинг е много силен и той е за лична трансформация, анализ на живота ни, с интензивни домашни, които изкарват наяве изненадващ потенциал в нас. Завършва със среща с Исус, която е най-вълнуващото нещо, което преживяваме всеки път на трейнинг с различни хора. Пастор Дерек Шнайдер идваше много интензивно в България в периода 2014-2017 година, след което той обучи мен и пастор Енчо да провеждаме ниво 1 и 2 сами и за наша изненада се получава. Провеждаме го в различни църкви, където ни поканят и сме виждали началото на много проекти в обществото, като ние самите го практикуваме в своите общества. Пастор Енчо Христов също написа книга за своя живот и за израстването си като личност, като християнин и служител. Уникална е. Уникално е и това, което се случва в неговата църква в Сливен. Интересното е, че и други хора, с които сме провеждали трейнинги, сега се включват като обучители. След началото на пандемията решихме да направим трейнинг онлайн и мога спокойно да ви кажа, че ефектът не е по-малък. Три дни интензивно обучение чрез ZOOM и домашни по имейл. Последният трейнинг беше в град Баня, Карловско, където започваме заедно със завършилите три проекта в града. Цялата слава е за нашия Господ Исус, Който е толкова верен на всичко, което е казал. Нещата са много прости, но някой трябва да ти ги покаже, нали?
 
Лъчезара Йосифова: С какво слово от Библията ще насърчиш читателите ни в това трудно време?
 
Лигия Младенова: Много добър въпрос! Просто нямах търпение да стигна до него. В началото на пандемията, през 2020 г., се молих и Господ ми даде един стих, който ме издържа през цялото време. И той беше Исая 3:10: "Кажете на праведия, че ще му бъде добре!" Аз го предадох на молитвената ни група, която учести срещите си, макар и онлайн, по време на пандемията. И мога да кажа, че всички изкарахме Ковид. Но когато някой от нас получаваше симптоми и се затваряше под карантина, всички повтаряхме този стих, вярвахме го и той се оказа толкова здрава основа, че  преминахме успешно. Божието Слово е живо и действено. То има силата за своето изпълнение. Бог ни обича повече, отколкото ние сами обичаме себе си и не Му е безразлично какво се случва с нас, които живеем в такива трудни времена. Но Самият Исус казва да вдигнем главите си, защото нашето избавление тепърва предстои. Фокусът ми е върху това, което мога да направя за Царството и нямам време за тревоги за другите неща. Затова моето насърчение към вас е: "На праведния ще му бъде добре!"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg