Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквата на Шотландия на крачка от узаконяване на еднополовия брак

Main Pic
Публикувана: 27.04.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 912
Коментари: 0
Църквата на Шотландия може да се превърне в най-новата християнска деноминация в Обединеното кралство, която ще сключва еднополови бракове и ще провежда съответните венчавки.
 
Нов документ, представен на Общото събрание на Църквата на Шотландия през 2022 г., което се очаква да се проведе през май, показва, че мнозинството от презвитерите подкрепят разрешаването на еднополовите бракове.
 
Най-малко 29 презвитери вече са заявили, че гласуват за въвеждане на новия закон, докато 12 са казали, че са против.
 
П-р Шуна Дикс от презвитерията на Абърдийн и Шетланд е гласувала „за“. Тя заявява, че е доволна от подкрепата на своите колеги.
 
„Лично това е нещо, за което сме чакали твърде дълго, честно казано. Но аз се радвам, че ще мога да гласувам, за да отпразнуваме узаконяването на еднополовите бракове."
 
„Ще има хора от ЛГБТ общността, които ще се зарадват, защото най-накрая църквата, към която принадлежат, ще може да отпразнува любовта им в християнска церемония и това според мен е добра новина“, казва Дикс.
 
Съгласно предложеното законодателство от никое лице няма да се изисква да участва в подобна церемония или да участва в организирането на тържество по повод еднополов брак, освен ако изрично не желае да го направи.
 
Но за п-р Майк Гос, от презвитерията на Ангъс, който гласува против, дори с този „разрешителен“ подход, разделението в църквата ще продължи и той смята, че това ще засегне други области на църковния живот.
 
"В рамките на Шотландската църква все още има конфликти. Групата от хора, които са против, са наричани ​​традиционалисти. Това сме хора, които изповядваме и подкрепяме принципите на Библията. Ние няма да си тръгнем и да се откажем. Ние ще продължим да отстояваме своите позиции."
 
„Предполагам, че ще продължаме да наблюдаваме конфликтни взаимоотношения между отделни конгрегации и различни църковни служители. Ние сме в средата на огромен процес на промяна. Той е наречен Процес на планиране на мисията на църквата. Процесът ще изисква много служители да работят заедно. Тази тема е още един ключ в този процес, който затруднява нашата съвместна работа“, продължава п-р Гос.
 
Окончателното гласуване ще се проведе в Общото събрание на Църквата на Шотландия следващия месец.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg