Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мисионерство за Царството - интервю с п-р Татеос Нигохосян

Main Pic
Публикувана: 28.04.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 2364
Коментари: 0
Скъпи читатели, днес ви срещаме с п-р ТАТЕОС НИГОХОСЯН от християнска църква "Вяра" в София. Може би мнозина от вас го познават и са служили като доброволци в дългогодишното му служение като ръководител в "АГАПЕ БЪЛГАРИЯ" - организацията, която разпространяваше филмите  "ИСУС" , "ИСУС ЗА ДЕЦА" и  "МАГДАЛЕНА - ОСВОБОДЕНА ОТ СРАМА". За слава на БОГА, филмът "ИСУС" по евангелието от Лука беше показан в 5000 градове и села на България! Има невероятни свидетелства от всяко кътче на Родината ни за хиляди променени съдби! Това е най-гледаният филм за всички времена, преведен на над 1500 езици и диалекти.  
 
Освен тази мащабна работа, п-р ТАТЕОС много пъти е служил като мисионер заедно със съпругата му Милена - в ИРАК, ЕГИПЕТ, ТУРЦИЯ, МАЛАЙЗИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, МОЛДОВА и други страни, а през 2021 г. - в АРМЕНИЯ и НАГОРНИ КАРАБАХ. През март и април посетиха български църкви в УКРАЙНА. Там раздадоха помощи и служиха в църкви с бесарабски българи и украинци.
 
Лъчезара Йосифова: П-р ТАТЕОС, би ли споделил свидетелства от първото ви пътуване в  УКРАЙНА през март? Имали сте чудо със свръхестествено преумножаване на помощите...
 
П-р Татеос Нигохосян: Здравейте и поздрави на всички читатели на „Евангелски вестник“! Първото пътуване до Украйна бе вдъхновено от Господ. Той ми показа отново житата и нивата на онези земи, в които живеят бесарабските българи. 26 години по-късно Бог отново ме призова да отида и да послужа там. Да, имаше чудеса, едно от тях беше чудото на преумножаването, осезаемо се виждаше, че продуктите и помощите, които бяхме взели за църквите и бежанците, сякаш не намаляваха, но чудото на преумножаването го „хванахме“ с едни специфични одеяла. Другите продукти бяха много разнородни и не знаехме точно колко и какво сме дали на седемте църкви, които посетихме и на местата, където имаше бежанци. Одеялата бяха определена бройка, която трябваше да свърши много преди средата на нашето пътуване, тъй като посетените бяха много повече от планираното. Раздадохме 2 или 3 пъти повече като бройка от това, което имахме. За слава Божия!
 
Лъчезара Йосифова: Какви са впечатленията ви от църквите с бесарабски българи и украинци, които посетихте?
 
П-р Татеос: Българите там са скромни, тихи, работливи, богобоязливи, боголюбиви и искрени хора. Вярата им е дълбока и консервативна – в добрия смисъл на думата. Моралът, отговорността и сериозността са дълбоко вкоренени в църквата и оттам донякъде и в обществото. Много от църквите имат служби всяка вечер. Повечето са молитвени, породени от обстоятелствата, в които се намират. 
 
Лъчезара Йосифова: По време на второто ви пътуване как реагираха хората на прожекциите на филма "ИСУС"?
 
П-р Татеос: Бог ми показа, че държа в едната си ръка хляб, но ми показа и че трябва да държа в другата Живия хляб, Хляба на живота. Евангелието и благовестието винаги са били със силен призив в сърцето ми. Веднага откликнах и закупихме Библии. Намерихме и Нови завети на руски и украински, както и детски Библии. Филмът „Исус“ прожектирахме на български и хората се вълнуваха да чуят благата вест на чист български език. Там почти навсякъде се проповядва на руски, тъй като е универсален език за всички етноси, повечето църкви са с преобладаващо българско население, но някои имат и украински, молдовански и гагаузки вярващи. Откликът беше голям. В едното от селата канихме хората лично и дойдоха хора, които са канени от местните вярващи от десетилетия, но никога не са стъпвали на църква. Дойдоха и гледаха филма, чуха накрая благовестието и се молеха в покаяние и изповядаха вяра и приемане на Господ Исус Христос. Изключително радушни и гостоприемни, отворени за Бог и благовестието.
 
Лъчезара Йосифова: През пролетта на 2021 Г. няколко мисионери посетихте АРМЕНИЯ в трудно следвоенно време.  За теб е било особено вълнуващо,тъй като си с арменски корени...Армения е и първата християнска нация в света. Би ли разказал повече за това пътуване?
 
П-р Татеос: Отново бе с водителство от Бога. Бог вложи на много от вярващите в нашата църква „Вяра“ да дарят за пострадалите от нападението на Азърбайджан над мирното население на Нагорни Карабах. Почти всяко семейство в цялата там земя имаше по един убит син, баща или баща и син. Трагедията е огромна, загубите и мъката неописуеми. Никога не съм виждал такъв героичен народ с такова упование в Христа. Въпреки тези огромни загуби на близки, не са пречупени, но още по-укрепени във вярата и упованието си в Бога. Христос бе единствената им утеха. Земята е пълна с църкви от 4 – 7 век. Уникална архитектура и труд на изработка на църквите. Един ден ще сглобя филм за това. Материалът е заснет, но не достига време за изработката му. Думите не могат да опишат това, което видяхме и преживяхме. Дълбоката вяра в Христос още от апостолите Тадей (Татеос) и Вартоломей, които са посели първите семена на вярата в Армения, където и ап. Тадей (Татеос) бива убит мъченически. Там арменците издигат първата църква в света през 66 г.сл.Хр. наречена на Св. Татеос. Вярата в Христос е дълбоко запечатана в народа, та дори и в земята.
 
Лъчезара Йосифова: Помня, че усилено се молихме за вашия екип тогава, тъй като посетихте и НАГОРНИ КАРАБАХ. По онова време беше доста рисковано.
 
П-р Татеос: Да, тогава беше военно положение, като не е преставало да е така дори и досега. Скоро отново бе нападната границата от азерските военни части и имаше убити. 
 
Лъчезара Йосифова: В нашата МЕЖДУНАРОДНА ХРИСТИЯНСКА ВЕРИГА "ПРИЯТЕЛИ" се молим за близо 1000 МИСИОНЕРИ от 50 страни от всички континенти. Две от най-рискованите пътувания, за които сме се молили, бяха вашите пътувания с п-р НИКОЛАЙ НЕДЕЛЧЕВ в ИРАК, а втория път - с АЛЕКС ЦВЕТКОВ. Снимката, която публикуваме тук, е именно от ИРАК.
 
П-р Татеос: Да, и там се водеха военни действия и дори имаше големи битки в Кабул, покрай който ние минавахме с автомобил. Снимката, която публикувате, е от Североизточен Ирак.
 
Лъчезара Йосифова: Преди няколко години със съпругата ти Милена имахте вълнуващо посещение в ЕГИПЕТ - в пустинята сте хвалили Бога със стотици християни от арабски страни.
 
П-р Татеос:  Християните там също са сегрегирани и често преследвани за тяхната вяра. Изключителни вярващи, посветени и обичащи Бога до безкрай. Тогава за първи път посетих и изолираните християни в „Гарбич сити“, което остави огромен отпечатък в мен. Трябва човек да обиколи, да се докосне, да заживее с хора, които са преследвани и убивани за своята вяра в Христос. Това ще трансформира завинаги всяка наченка на неолибералните, просперитетни, егоцентрични „модерни“ християни. Гонението, дори на това, на което човек става свидетел, помага на християнина да изтрезнее от заблудите и лукавите капани, в които някои имат тенденции да попадат.
 
Лъчезара Йосифова: Като мисионер си бил няколко пъти и в ТУРЦИЯ. Би ли разказал повече за това?
 
П-р Татеос: За съжаление и там църквата и християните са често преследвани за вярата си. Едно от посещенията ми бе на погребението на Неджати Айдън. Прекрасен човек, баща, съпруг и вярващ, пример за живот, характер и вяра, който бе убит за вярата си по един много мъчителен и жесток начин заедно с Тилман Геске и Угур Йоксел. Църквата винаги е била преследвана и гонена, но и точно това е причината тя да бъде още по-чиста и посветена и да се спасяват още повече хора и да се прибавят към нея.
 
Лъчезара Йосифова: Пътуванията ти в ИНДОНЕЗИЯ и МАЛАЙЗИЯ отново ли бяха свързани с филма "ИСУС"?
 
П-р Татеос: Да, във връзка с благовестието и основаването на църкви. Там също Бог работи по удивителен начин. Ние, отивайки да насърчим и обучим, си тръгвахме още по-насърчени и обучени от това, което виждахме и преживявахме.
 
Лъчезара Йосифова: Нека завършим "ОБИКОЛКАТА" на мисионерските ти пътувания с мястото, което е уникално в световната история - ЕРУСАЛИМ. В " ГРАДА на МИРА" си бил преди години на уникална молита с представители на близо 100 нации. Предвкусване на вечността, когато пред Божия трон ще има хора от всяко племе и език...
 
П-р Татеос:  Бяха много, над 100 нации. Преживяване, което ще бъде надминато само в небето. Имаше хваление на Бога и от народа на Тонга, както и на истински индианци от САЩ. Всеки език и народ се молеше, и Го славеше по свой специфичен начин.
 
Лъчезара Йосифова: С кой стих от Словото би насърчил читателите в това трудно време?
 
П-р Татеос: Марк 5:36 А Исус, като дочу думата, която говореха, каза на началника на синагогата: Не бой се, само вярвай.
 
Яир, началникът на синагогата, получи най-ужасната за него вест – за смъртта на дъщеря му. Но Исус го успокои, утеши и насърчи да не се бои, само да вярва!
 
Не се бойте от нищо, от това, което става и има да става. Само вярвайте и ще видим Божията слава!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg