Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кой е моят ближен?

Main Pic
Публикувана: 09.05.2022
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 372
Коментари: 0
А ето втората [подобна на нея] заповед: „Да възлюбиш ближния си като себе си“. Друга заповед по-голяма от тия няма.”
                                                                                                                                                                                                            (Марк 12:31)
 
Когато се чудите на кого трябва да показвате любов, знайте, че няма живо същество по-подходящо за това от вашия ближен. Ближните ви не са дяволи, лъвове, мечки или вълци. Не са направени от камък или дърво, а са живи същества като вас.
 
Нищо, което живее по земята не е по-обичливо, добро, полезно, добро, утешаващо или необходимо. Човешките същества дори са създадени за приятелски разговори и социален живот. Нищо по целия свят не е по-достойно от нашия ближен. Но едно забелително постижение на дявола е, че той не само сериозно е замъглил сърцата ни и е изтъргнал от тях обекта на нашата любов, но и освен това ги е убедил в противното.
 
Така ние смятаме, че ближните ни заслужават повече горчива омраза отколкото любов. За дявола е много лесно да постигне това. Той просто ни прошепва тихо: „Виждаш ли този човек, който има такъв и такъв недостатък. Тези хора те онеправдават. Нараняват те.”
 
Така обектът на нашата любов лесно става презрян в очите ни. Вследствие на това ние вече не можем да разпознаем ближните си като личности, кото трябва да обичаме, а гледаме на тях като на врагове, които трябва силно да мразим.
 
По този начин дяволът успява удивително да промени любовта в сърцата ни, така че вместо да обичаме ближните си ние сме склонни да ги унижаваме, мразим и гоним. По този начин всичко, което остава от заповедта: „Да обичаш ближния като себе си!”, е само една празна дума.
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg