Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Англиканската църква се извини за антиеврейските закони

Main Pic
Публикувана: 10.05.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1157
Коментари: 0
Англиканската църква се извини публично за приемането на антиеврейски закони преди 800 години, които довеждат до изгонването на евреите от Англия.
 
По време на специална служба за отбелязване на 800-годишнината на Синода в Оксфорд в неделя, архиепископът на Кентърбъри, преподобният Джъстин Уелби, каза, че  въпросното богослужение е възможност за „покаяние, напомняне и възстановяване“.
 
„Нека се помолим тази служба да вдъхнови християните днес да отхвърлят съвременните форми на антиюдаизъм и антисемитизъм и да оценят дара, който имат в лицето на нашите еврейски съседи“, каза той.
 
През 1222 г. Синодът на Оксфорд приема закони, които забраняват социалните взаимодействия между евреи и християни, принуждавайки евреите да носят идентификационни значки, забранявайки им да упражняват определени професии, и да строят нови синагоги.
 
Историците казват, че този ход е началото на антиеврейско движение в Англия, което завършва с това, че всички евреи в Англия - приблизително 3000 души - са изгонени от страната и получават забрана за завръщане за около 360 години.
 
Въпреки че Църквата на Англия (известна още като "Англиканска") е създадена едва през 1530-те години, архидяконът на Оксфорд, преподобният Джонатан Чафи каза, че сега е редно християните да се покаят за своите „срамни действия“ и да „променят в положителна посока“ отношенията си с еврейската общност.
 
На службата в Крайст Чърч Оксфорд присъстваха главният равин Ефраим Мирвис, представители на архиепископа на Кентърбъри и римокатолически епископ.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg