Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

90-годишен епископ арестуван в Хонконг

Main Pic
Публикувана: 11.05.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 359
Коментари: 0
Властите в Хонконг арестуваха 90-годишен бивш католически епископ заради неговата подкрепа за продемократична група.
 
Длъжностните лица многократно са задържали кардинал Джоузеф Зен - бивш епископ на Хонконг - който подкрепя групата 612 Humanitarian Relief Fund, според Националния католически регистър. Фондът подпомага плащането на съдебни такси за хора, участвали в продемократичните протести през 2019 г., които в крайна сметка бяха отменени от китайските власти. Трябва да се отбележи, че групата престана да оперира през 2021 г.
 
Въпреки че Ватиканът все още не е разгледал ареста на Зен, потребителите на социални медии и представители на християнски организации призовават католическите лидери да се застъпят за кардинала. Други призовават вярващите да се молят за него.
 
Сам Гудман, директор по политиката и застъпничеството на Hong Kong Watch, каза следното пред The ​​Globe and Mail: „Надяваме се Ватиканът не само да осъди ареста на кардинал Зен и да призове за освобождаването му заедно с другите активисти, но и да преразгледа мълчанието си по отношение на продължаващото нарушение на правата на човека в Хонконг и Китай“.
 
Други публикуваха материали в Tуитър, за да споделят новините за Зен и да призоват за молитви:
 
Заслужава да се отбележи, че освен критика към Партията на китайската общност, Зен упрекна Ватикана, че не е предприел достатъчно решителни действия срещу Пекин.
 
През есента на 2020 г., след посещение в Рим, кардиналът разкритикува Ватикана, че не е назначил нов епископ на Хонконг, който не е имал такъв от 2019 г., съобщи Националният католически регистър.
 
Критиките на Зен обаче не се ограничават само до Хонконг. Той осъди отношението на Ватикана към ККП, позовавайки се на споразумение от 2018 г., което позволи на папата да назначава епископи и да налага вето, които са били одобрени за първи път от комунистическия режим на китайския президент Си Дзинпин. Тайната сделка беше подновена за още две години през октомври 2020 г.
 
„Светият престол направи три неща, за да убие нашата Църква“, каза Зен. „Първият е този таен документ, тази тайна сделка с Пекин. Тъй като е тайна, правителството може да го използва, за да изисква от хората всичко в името на папата. Вторият ужасен акт беше легитимирането на седемте епископи-разколници. Третото и още по-страшно е този документ за регистрация — за подписване на документ за присъединяване към независимата църква? Това е отстъпничество. Повиших тон, написах писмо до папата, а след това и до всички кардинали по света и нищо не се случи.
 
В писмо до папа Франциск епископ Зен изрази убеждението си, че  Ватиканът се е провалил, защото не си позволява да критикува ККП, а това е „ужасен провал“.
 
Източник: CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg