Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да пеем ли песните на Hillsong Church, чиито лидери са компрометирани?

Main Pic
Публикувана: 14.05.2022
Автор: Данаил Танев
Прочетена: 1990
Коментари: 0
Уважаеми читатели, по повод публикуваните от "Евангелски вестник" статии за компрометирани лидери на известната в цял свят църква Hillsong и дискусията дали християните трябва да продължават да изпълняват техните песни, споделяме с вас мнението на Дани Танев. Той е добре познат на евангелската общност в страната ни със своето служение като музикант, изпълнител, лектор, както и със своята рубрика "Попитай Дани Танев."
 
"Ако една песен приближава хората до Бога и им помага да Му се покланят, аз съм "ЗА" да продължи да се пее.
 
Разбирам резервираността на някои хора да продължават да пеят тези песни, но според мен е важен контекстът, който определя техните решения. 
 
Някои християни се притесняват, че когато пеят песни на църквата "Хилсонг", продължават по някакъв начин да подкрепят авторитета им. 
 
В България повечето членове в нашите църкви не са наясно кои са авторите на тези песни. Доста от българските евангелски християни не са наясно с проблемите, които Hillsong Church имат. Същите хора едва ли свързват песните, които пеят в неделя, с Hillsong Church или с техните проблеми. Смятам, че повечето от нас, които знаем за проблемите им и сме информирани за тях, сме достатъчно зрели, за "да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода". Считам още, че никой от нас не е толкова незрял, че да се "съблазни". 
 
В САЩ, когато изпълняваш нечия песен, дори в църква, се плащат определени такси на авторите на песента (или тези, които държат правата). Поради тази причина някои църкви не искат, пеейки песните на "Хилсонг", да ги поддържат финансово, заради таксите, които се плащат. В България тази подробност не съществува, така че, когато пеем тези песни, от тях се ползват единствено вярващите в нашите църкви. 
 
Другият аспект е, че авторите на тези песни може изобщо да не носят никаква лидерска отговорност за случващите се проблеми в организацията. Защо тяхното творчество да бъде заличавано само защото лидери над тях са се компрометирали?
 
Фактът, че даден лидер се е провалил сега, не означава, че всички години, в които е служил, е живял в грях и когато е писал тази песен, взаимоотношението му с Бога е било нарушено. 
 
Не е ли интригуващо, че цар Давид допусна огромен морален провал, но все още продължаваме да четем Псалмите и Бог е позволил да са част от Библията - Божието вдъхновено слово? Някои ще кажат: "Да, но той се покая." Така е, и въпреки това провалът си е провал, нали?!
 
От друга страна, сигурни ли сме, че лидерите, които са се провалили в църква "Хилсонг", не са се покаяли? Разбира се, за съжаление, покаянието не заличава последствията от техните компромиси (както беше и в случая с цар Давид). Също така, когато има истинско покаяние, налице е и готовност съгрешилите да преминат процес на възстановяване, да отворят живота си за отчетност пред други лидери и авторитети, които да ги водят в този процес... Ние не знам какво точно се случва. 
 
В края на краищата, всеки трябва да вземе решение на база на собственото си убеждение и на своя личен контекст. Ако някой няма свобода да пее тези песни, нека да не ги пее, защото "всичко, което не се прави от убеждение, е грях" (Римляни 14:23). Но ако друг има свободата да го прави, този, който я няма, не трябва да осъжда ближния си, защото всеки сам отговаря пред Бога за делата си."
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg