Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнски оазис

Main Pic
Публикувана: 16.05.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1154
Коментари: 0
Сигурно много от вас, скъпи читатели, са посещавали книжарница "Верен" в София. Тя е точно в центъра, на площад „Славейков“ 1, малко след знаковия паметник на площада с бащата и сина Славейкови. Нека не забравяме, че Петко Славейков е един от преводачите на първия съвременен превод на Библията приз 1871 г. Книжарницата, както и залата към нея – салон за изкуство, са наистина оазис в сърцето на столицата... Благодарни сме на собственика на издателство „Верен“ Здравко Ненов, на управителя Мариана Иванова и целия екип, че винаги са били съпричастни към много християнски събития! Дарявали са от сърце много литература, която е достигала хиляди хора... Нека Господ Исус Христос ги благословя в претъпкана мяра! 
 
Книжарницата е първата частна книжарница в България (специализирана за християнска литература) след промените, основана от Здравко Ненов през 1991 г. А от 1997 г. тя се премества на сегашното ѝ място, на площад „Славейков“.
 
Лъчезара Йосифова: Мариана, за мен е голяма радост, когато идвам във вашата книжарница. Винаги сте със сърдечно отношение и отзивчиви към търсенията на широката аудитория. Знам, че е така и с много други хора от София и страната...
 
Мариана Иванова: Освен богата християнска литература, книжарницата предлага и детска литература, подаръчни издания, календари, справочници.
Имаме също сувенири, подаръци, дискове... Към книжарницата има и копирен център. Издателство (ВЕРЕН) издава християнска литература, много от заглавията са на съвременни български автори, някои от които са дебютни.
 
Лъчезара Йосифова: Вашето издателство е познато с един от ревизираните преводи на Библията, който се радва на добър прием сред читатели от различни деноминации... Би ли разказала повече за това?
 
Мариана Иванова: В момента може да се закупи шестото ревизирано издание на Библията, познато като ревизирано издание на издателство „Верен“. Изданието е преработка на съвременен български език на основата на българския превод на Библията от оригиналните текстове, извършен от Константин Фотинов, Петко Славейков и колектив, издаден за първи път през 1871 година (Цариградска Библия). Ревизията на Библията на ИК “Верен“ е позната на българския читател от предхождащите пет издания, както и от вече десетте издания на Новия завет и наистина се радва на добър прием сред читатели от различни деноминации. Богословските оценки за тази ревизия я определят като успешна, направените промени подобряват превода както от стилистична гледна точка, така и в неговата прецизност. Стиховете са разделени, в текста са включени препратки и паралелни пасажи. Размерът на шрифта и изборът на хартия при отпечатването гарантират комфорт и удобство при четене. Изданието е с корица от естествена кожа, позлатени заоблени ръбове и разделител за страници.
 
Лъчезара Йосифова: Предлагате поредица от книги „Запознанство с Библията“, автор на коментарите е Здравко Ненов. Те са наистина полезни и оригинално написани, както и сборникът му Библейски четива за всеки ден – „Мисли на зазоряване“. Кои негови книги предлагате?
 
Мариана Иванова: ЗАПОЗНАНСТВО С БИБЛИЯТА е поредица включваща девет отделни книги на Библията с кратки пояснения в текста. Така незапознаният с библейските текстове читател по-лесно може да направи своето първоначално запознанство с Библията. Включени са книгите Битие, Псалми, Притчи, Еклисиаст, Деяния на апостолите, Евангелията според Марк, Лука и Йоан, както и Писмото на ап. Павел към Римляните. Цялата поредица е издадена и като луксозно подаръчно издание с илюстрации на художничката Нина Иванова-Донковска. „Мисли на зазоряване“ е сборник с 366 есета на библейска тема за всеки ден. Този сборник също е издаден като подаръчно издание с твърда корица, а също и в няколко отделни книги – символично разделени Зима, Пролет, Лято, Есен. Те са тематично свързани. Читателите могат да намерят автобиографичната повест „Бъзльо“ в която той разказва християнското си свидетелство. Тази книга се радва през годините на голям интерес от страна  на  читателите. Тя има няколко издания,преведена и издадена е и на немски език. Други негови  книги с благовестителска тематика са  „Един филм, една игра“, „Непознатият Бог“,“Ой, Коледо“, брошурата „Отговорът на Възкресението“, както и есетата  за всеки месец в календарите на издателство ВЕРЕН.
 
Много от книгите  на  издателство ВЕРЕН могат да се изтеглят от сайта на книжарница  ВЕРЕН безплатно. Това са повече  от 40 заглавия, които  отговарят на стандартите за електронна книга.Сред тях са автори като Дейвид Гудинг, проф.  Джон Ленокс, Вернер Гитт, Уилям Макдоналд,  проф. Дечко Свиленов,  Здравко Ненов и други.
 
 
Лъчезара Йосифова: Какви инициативи организирате до края на 2022 г.?
 
Мариана Иванова: След  двегодишно прекъсване на всякакви  публични събития заради ковид,  в края  на месец май планираме отново да  поканим нашите читатели и приятели на  среща  с авторката  на  книгата “Сама  с Бога”  - Екатерина Цанева. Това е също  една  автобиографична  книга,  в  която тя разказва за своята лична среща с Бога и промяната в живота й. През юни 2022 планираме да сме домакини на среща с авторката на сборника детски приказки “Огледалцето  на Бог”  Божидара Ангелова и да направим един малък  празник за най-малките ни читатели – децата. Ще  има  и представяния на поетични сборници и други.
 
Лъчезара Йосифова: След всички тези добри новини какво ще пожелаеш на нашите читатели?
 
Мариана Иванова: Да имат сърце за християнската литература и да сеят щедро семето на Божието Слово!
 
Лъчезара Йосифова: С кой стих би ги насърчила в това трудно време?
 
Мариана Иванова: „Научи ни така да броим дните си, че да   придобием мъдро сърце“ (Псалм 90:12).
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg