Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Подземен град в Турция е приютявал преследвани християни

Main Pic
Публикувана: 18.05.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 1183
Коментари: 0

Открит е подземен град в Югоизточна Турция, построен преди около 2000 години. Счита се, че е приютявал ранните християни по време на римските гонения.


Древният комплекс, известен като Матиате, се намира в квартал Мидят на провинция Мардин. Смята, че това е най-големият подземен град в света, съобщава Jerusalem Post.

Гани Таркан, директорът на музея Мардин и ръководител на разкопките, обяснява, че подземният град вероятно е построен като убежище за християни, които са искали да избягат от римските преследвания.

„Градът е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години. Първо е построен като скривалище или зона за бягство“, казва той пред Daily Sabah.

Както е известно, християнството не е било официална религия през втори век. Семейства и групи от хора, които са приемали християнството, обикновено са се подслонявали в подземни градове, за да избягат от преследването на Рим или са основавали подземен град“, добавя той. „Вероятно подземният град Мидят е бил построен за тази цел.“

Таркан отбелязва също, че обектът може да е помещавал най-малко 60 000-70 000  души под земята и че включва близо 50 камери и тунел с дължина над 50 метра.

Лозан Баяр, археолог от Службата за защита и надзор на Мардин, също признава, че Матиате е вероятно убежище за ранните вярващи.

„В ранния период на християнството Рим е бил под влиянието на езичници, преди по-късно да признае християнството като официална религия. Такива подземни градове осигуряват сигурност на християните и те извършват своите богослужения там“, казва той пред турския вестник Hürriyet Daily News. „Тези градове са били и места за бягство“, добавя той.

Както съобщава The Christian Post, изследователите смятат, че християнска църква и еврейска синагога са били част от пространството за поклонение на комплекса. Синагогата включва голяма зала със звездата на Давид на една от стените ѝ.


Според Live Science подземният град се появява за първи път в асирийските записи от девети век. Близостта му до варовикови пещери вероятно е една от причините градът да бъде наречен Матиате, което означава „град на пещерите“.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg