Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първата и втората любов

Main Pic
Публикувана: 28.05.2022
Автор: п-р Младен Младенов
Прочетена: 542
Коментари: 0
Предишната част можете да си припомните тук.
 
В Откровение 2:4 четем: "Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов."
 
Отпреди доста години имах едно предизвикателство върху този стих. Бях пастир на църква и това ме засягаше лично. Докато стоеше Словото пред мен, си мислех: Първата любов е Исус, а има ли втора любов? Явно има, за да каже Исус, че първата любов е изоставена.
 
Не може да не е вмъкната втората любов в стиховете преди или след 4-ти стих. Когато отново и отново прочитах тази глава, се натъкнах на втория стих: „Зная делата ти, труда ти, търпението ти..." Мисля, че улучих това, което търсих. 
 
В стих 5 имаше потвърждение: „... и върши първите дела; и ако не..." От един любящ пастир в Ефеската църква се беше превърнал в един действащ (работещ) пастир, оставил първата любов към Христос, заменил я с професионална активност.
 
Голямата заетост, прекомерното планиране всеки ден - пълна програма - църквата, хората, служенията, неспасените души - труд от сутрин до вечер и само това. Няма ги близките и интимни срещи с Исус, общението на любов с Него. Това е първото и то е изоставено! Исус има претенции към ефеския пастир: „Остави втората любов (делата) и се върни на първата". Дела, които изтичат от една голяма любов, са първите дела и Бог не отстъпва от тях.
 
Относно робския труд, от който не спечелваме нищо, имах едно предупреждение. Виждах в съня си една висока стълба и на върха - работник, който правеше нещо.  Когато минавах покрай стълбата, усетих как ме удари някаква противна вълна. Това ме заинтригува и реших отново да се върна до стълбата да видя какво е това. Когато се върнах, видях до стълбата огромен великан в работнически дрехи. Този великан беше мой враг. Опитах се да извикам: „Кръвта на Исус!" и не можех. Така се събудих предизвикан и развълнуван.
 
Започнах да питам Бога: „Кой е този толкова силен великан, който предизвиква духовна парализа?" След две седмици молитва разбрах, че зад работохолизма стои духовна великанска сила, която изтощава силата на светиите, сила за Божието царство, за неговото разширяване и изграждане.
 
Опитах великанската атака във физическия прекомерен труд. Опитах го и в духовната област. Нещо като бой, в който никой не иска да отстъпи. Един Бог има пълната сила да ни помогне срещу този настървен враг. Виках много дни за помощ и накрая дойде избавление от небето.
 
He искам повече да се вплитам в мрежите му. „Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни". „Ако Човешкият Син ви освободи, наистина ще бъдете свободни" (Йоан 8:32, 36).
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg