Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Представяне на книгата на Вениамин Пеев „Харалан и Ладин Попови в Русенската ЕПЦ (1928-2020)”

Main Pic
Публикувана: 31.05.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 728
Коментари: 0
На 29 май в Русенската ЕПЦ 1 бе представена книгата на д-р Вениамин Пеев Харалан и Ладин Попови в Русенската петдесетна църква (1928-2020). Пастор Пламен Ганчев представи говорителите: автора на книгата, д-р Пол Попов и доц. д-р Живко Лефтеров.
 
Вениамин Пеев изнесе проповед на тема „За забравата и паметта на историята” върху случая с намирането на забравената Книга на завета при царуването на Йосия и последвалите благоприятни резултати в IV Царе 22 гл.
 
Д-р Пол Попов, който е син на героя на българския евангелизъм д-р Харалан Попов, разказа емоционално епизоди от мисионерското служение на своя баща в много страни по света. Пол следва примера на своя баща и продължава да служи на християните в страни, които бедстват или се намират под тоталитарни и фундаменталистки режими. Той подчерта, че благодарение на ползотворното сътрудничество на неговата мисия с автора през последните години са били отпечатани две книги за живота и служението на Харалан и Ладин Попови в България и чужбина.
 
Братя Попови са били пастори на Русенската ЕПЦ, при което Харалан е нейният съучредител и пръв ръководител, а Ладин е пастирувал до периода на арестите преди „пасторския процес” (1949 г.). Те оставят траен спомен и пример в последвалата история на ЕПЦ-Русе.
 
Доц. д-р Живко Лефтеров, който е преподавател по съвременна българска история в Департамента по история на НБУ, София, е и научен рецензент на двете книги на Вениамин Пеев: Харалан и Ладин Попови и „Славянската религиозна мисия” (Комунитас, 2019) и Харалан и Ладин Попови в Русенската петдесетна църква (Рива, 2022). Той е автор и на предговора към втората книга. В своето експозе доц. Лефтеров подчерта полезното сътрудничество в изследователската работа между него и проф. Момчил Методиев от една страна и Вениамин Пеев, от друга. Той посочи необходимостта в нашата съвременност да се пишат и издават книги като тази, разкриващи проблемите, с които са се сблъсквали религиозните общности в близкото минало по времето на тоталитарния комунистически режим.
 
Като достойнство на книгата той определи успешното прилагане на научна методология, избягваща опасността от „захаросване” на описанието и коментарите за събитията и героите, т.е. постигането на такъв разказ и оценки, които се отличават с хвалебствия и избягват критичната им оценка. Доц. Лефтеров подчерта и приноса на книгата, основаваща се на неизследван досега изворов материал, както и специалното внимание, което е отделено на появата и краха на Русенския библейски институт.
 
 Присъстващите на събитието имаха възможност да разгледат архивни снимки и материали, както и да закупят книгата за историята на Русенската ЕПЦ.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg