Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Юбилеят на Елизабет II - празник на посвещението

Main Pic
Публикувана: 05.06.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 527
Коментари: 0
Почивните дни преминаха под знака на платинения юбилей на кралица Елизабет II във Великобритания. Тя е обичан и почитан монарх заради своята неотменна служба на народа в продължение на 70 години. Освен всичко друго кралицата е известна и със своята християнска вяра. Преди години тя издаде книга, в която нарича себе си "слугиня на Царя Христос."
 
Кралица Елизабет II израства с християнската вяра, вкоренена във възпитанието ѝ. Нейните родители, крал Джордж VI и кралица Елизабет (кралицата-майка, както я наричаха по-късно), се грижи Елизабет и сестра ѝ Маргарет да посещават ежеседмични църковни служби, да четат Библията и да казват молитви преди лягане. Кралицата майка вдъхва голяма любов към Писанията у дъщерите си. Когато са малки, тя им чете от Библията всеки ден, както и ги насърчава да запомнят любими пасажи, често от Псалмите. И до днес един от любимите библейски пасажи на кралицата е притчата за Добрия самарянин.
 
Нейно величество има и изключителен пример за християнската вяра в живота на нейната пра-прабаба, кралица Виктория. Най-дълго управлявалият британски монарх преди Елизабет II, кралица Виктория предоставя изключителен модел на лидерство в ролята на слуга на народа. Строг моралист, Виктория твърдо вярва във важността на приличието, подчинението и самодисциплината, но вярата ѝ включва също служене, милосърдие и евангелизация. В продължение на много години тя води библейско изучаване за децата на своите слуги и персонала в Бъкингамския дворец. Нейното посещение в църквата надхвърля церемониалните ѝ задължения като суверен и включва активно служение на бедните, болните и нуждаещите се.
 
Кралица Елизабет II следва този пример, надхвърляйки традиционната роля на суверена като защитник на вярата и върховен водач на Църквата на Англия. Нейно Величество очевидно има християнска вяра, която е лична.
 
От началото на своето управление кралицата последователно цитира пасажи от Писанията, особено в ежегодните предавания за Рождество Христово. „Към какво по-голямо вдъхновение и съвет можем да се обърнем“, пита тя риторично, „от това към нетленната истина, която може да се намери в тази съкровищница, Библията?“ В своето обръщение от 2016 г. Нейно Величество обяснява: „Милиарди хора сега следват учението на Христос и намират в Него пътеводната светлина за живота си. Аз съм един от тях, защото примерът на Христос ми помага да видя стойността в правенето на малки неща с голяма любов.”
 
През целия си живот кралица Елизабет е проявявала уважение, доброта, състрадание и любезност към всички хора. Тя е човек, като всички нас, но практикува Златното правило на Библията още от дете – и се отнася с другите така, както иска да се отнасят към нея. Примерът на Нейно Величество вдъхновява да се замислим как да практикуваме християнската си вяра.
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg